13 лютого 2020 р.

День всіх закоханих

https://epicentrk.ua/articles/kak-prazdnuyut-den-vlyublennykh.html
Походження свята дня святого Валентина покрито таємницею. На сьогоднішній день існує дуже багато теорій походження свята всіх закоханих. За однією з древніх легенд, до речі, біблійною, День святого Валентина з'явився приблизно в 5 столітті нашої ери. Але події, які послужили установи Дня всіх закоханих, трапилися ще раніше.
У 3 столітті в Римі правив імператор Клавдій ІІ, який, як і його попередники, прагнув захопити весь світ. Для підтримки бойового духу імператор видав наказ, що забороняв легіонерам одружуватися. Це пояснювалося тим, що одружені чоловіки надто багато часу та уваги приділяють родині та зовсім не зайняті думками про благо імперії.
Клавдій заборонив всім священикам вінчати молоді пари, а людям до 20 років заводити дітей. Незважаючи на всі ці заборони і страх кари, молодий священик на ім'я Валентин, таємно вночі все-таки вінчав молодих людей. Це завершилося взяттям священнослужителя під варту у 269 році та підписанням наказу про його страту. Деякий час він проводив у темниці, в очікуванні виконання вироку. І за цей час він встиг познайомитися з молодою дочкою тюремного наглядача, яку звали Юлія. Дівчина була сліпою, тому не могла споглядати свого коханого. Молодий священик перед стратою залишив дівчині записку, на якій було написано "Твій Валентин" і саме завдяки цьому дівчина зцілилася і знову почала бачити. 
Канонізувати Валентина вирішили тільки через дві сотні років. в 496 році папа римський Геласій I оголосив 14 лютого (день народження священика) Днем святого Валентина. Не забувши про Валентина, його назвали заступником усіх закоханих та канонізували як християнського мученика, що віддав життя за віру. Західна Європа почала відзначати День святого Валентина з ХІІІ року, а США – з 1777 року. Тепер і ми маємо на одне свято більше, хоча на Русі існувало й власне свято закоханих.
Валентинів день: походження валентинки
https://www.04597.com.ua/news/1934643/5-cikavih-faktiv-pro-valentinki
Мабуть, головні символи Дня закоханих: квіти, солодощі, червоні серця, іграшкові ведмедики, Купідон і, звичайно, валентинки. Хто ж придумав  відправляти коханим листівки у формі серця? За легендами, давній звичай відправляти  коханим листівки в День святого Валентина виник ще Середні віки . Однак найдавніше привітання до Дня всіх закоханих, відоме в наші часи, - це вірш, створений в 1415 році герцогом Орлеанським.
Вважається, що першою валентинкою був лист, який герцог Карл Орлеанський надіслав своїй коханій жінці. Легенда свідчить, що герцог був заточений в тюремній камері після Азенкурскої битви і, щоб хоч якось спілкуватися зі своєю дружиною, відправляв їй любовні вірші.
Йшли роки і традиція надсилати коханим листівки і сувеніри з'явилася і у Франції. А з плином часу звичай потрапив і в Новий Світ (Америку) завдяки емігрантам. Спочатку красиві листівки відправляли тільки заможні люди, так як для їх створення спеціально наймали художників та поетів. Згодом в Англії навіть стали видавати книги з віршами – люди вибирали зі збірки твір і переносили його до саморобних валентинок. Приблизно з того моменту і почалося масштабне виробництво листівок до Дня всіх закоханих.
Перші валентинки створювалися власними руками. Кожен намагався зробити свою валентинку особливою і неповторною. Багато майстринь придумували різні дизайни і використовували різноманітні матеріали. Так з'явилися своєрідні стилі, деякі з яких використовують і в наш час.
День всіх закоханих: цікаві традиції в усьому світі
Ми підготували цікаві факти того, як святкують День святого Валентина в різних країнах. В Америці День Святого Валентина прийнято вітати не тільки своїх закоханих, але і всіх родичів та друзів. Головний американський символ Дня закоханих – карамельний льодяник у вигляді сердечка. 
Забавні звичаї існували в Канаді. Згідно з розповідями, раніше дівчина мала право зробити пропозицію чоловікові тільки 14 лютого. При цьому якщо чоловік відмовлявся, то міг отримати штраф або навіть сісти в тюрму.
Цікаве святкування дня Валентина існує в Великобританії. Жителі цієї країни дарують своїм закоханим улюблені червоні троянди, а дівчата дарують чоловікам яблука, які символізують кохання і красу.
https://woman.ua/105108-pingvinam-tozhe-daryat-valentinki/
Британці вітають з Днем закоханих навіть своїх домашніх тварин, купуючи для них спеціальний корм у формі сердечок. А в стародавні часи в Англії існувала традиція: діти переодягалися як дорослі, ходили по домівках співали пісні про Валентина. А за це отримували солодощі та кілька монеток. Також жінки чоловікам у день закоханих печуть солодкий пиріг у формі серця. 
А в Японії прийнято вітати не жінок, а чоловіків. Напередодні свята випускають спеціальні шоколадки, які називаються «Хонма». А ще в цій країні проводять щорічний конкурс на краще освідчення у коханні.
У Франції прийнято презентувати своїм коханим ювелірні прикраси або інші дорогі подарунки. Але є і неординарні варіанти: їстівна білизна, лотерейні квитки або одяг з символами свята. Також у Франції є стіна кохання, де написано слова "Я тебе кохаю" на різних мовах світу. Німці вважають покровителя святого Валентина психічно хворих, прикрашають лікарні червоними стрічками – символами цього дня. Жителі Ісландії також дещо змінили традиції свята. Люди розпалюють багаття на честь сина бога Одіна – Валі.
https://evertravel.me/ru/posts/355-stena-lyubvi-na-monmartre
Італійці прозвали 14 лютого «Солодким святом». Популярним подарунком в цій країні є так звані «BaciPerugina» – горіхи, покриті шоколадом. У кожній цукерці знаходиться записка з висловлюванням про кохання. При цьому такі подарунки дарують виключно своїм половинкам. А в італійському Турині молодята могли оголосити про свої заручини тільки 14 лютого. Але з часом ця традиція відійшла в минуле.
У Фінляндії 14 лютого називається Днем друзів. У свято прийнято вітати не коханих, а кращих друзів. Вважається, що значення свята змінилася через прагнення суспільства до рівноправності чоловіків і жінок. А, можливо, романтичні відносини, як і дружба, вимагає перш за все відданості і щирості почуттів. Щоб цей день запам'ятався надовго, австралійці святкують його якомога яскравіше. Тут проводять тижневі карнавали музики і аматорські театральні фестивалі. 


Пам'ятайте, День святого Валентина – це не тільки свято квітів, листівок і подарунків. Це свято означає набагато більше – тому проявіть трохи уваги і любові до тих людей, які знаходяться поруч з вами.

Інтернет джерела:  




Немає коментарів:

Дописати коментар