17 вересня 2020 р.

Шнобелівська премія


Шнобелівська премія - її називають ще Ігнобелівської  і Антинобелівською - заснована в 1991 році. Її ідейним натхненником став гумористичний журнал "Аннали неймовірних досліджень» на чолі зі своїм творцем Марком Абрахамс. Премією нагороджують за незвичайні і дотепні дослідження, щоб привернути увагу за безглузді наукові відкриття і дослідження. Премії вручають в жовтні, коли оголошуються лауреати Нобелівської премії. 

Присудження першої Іґнобелівської премії було започатковане у 1991 році Марком Абрагамсом, редактором і співзасновником Анналів неймовірних досліджень, який був ведучим на всіх наступних церемоніях нагородження. У більшості випадків нагороди покликані привернути увагу до наукових робіт, заголовок або тема яких містить елементи смішного. Щороку присуджується премія у багатьох категоріях, зокрема, таких, як і в Нобелівській премії: з фізикихіміїмедицини, літератури та мируКрім того, є й інші категорії — такі, як охорона здоров'ямашинобудуваннябіологія та міждисциплінарні дослідження. За винятком трьох премій, які були присуджені в перший, сучасні Іґнобелівські премії присуджуються Шнобелівська премія - її називають ще Ігнобелівської  і Антинобелівською - заснована в 1991 році. Премії вручають в жовтні, коли оголошуються лауреати Нобелівської премії за справжні досягнення. Іноді нагороди являють собою завуальовану критику, інші, однак, привертають увагу до наукових досягнень, які мають деякий гумористичний або несподіваний аспект. 

Призи Іґнобелівської премії вручають справжні лауреати Нобелівської премії — спочатку на церемонії в лекційному залі Массачусетського технологічного інституту, а тепер у Театрі Сандерса в Гарвардському університеті. Церемонія нагородження супроводжується декількома відомими жартами. Так, наприклад, маленька дівчинка з залу традиційно вигукує: «Будь ласка, припиніть! Мені нудно». Іншою традицією нагородження є запускання на сцену паперових літаків, які потім мусять прибирати професори з фізики. Церемонія нагородження традиційно закінчується словами: «Якщо ви не отримали премії — і особливо, якщо ви отримали її — бажаємо успіху у наступному році!»

Інтернет ресурси:

https://www.calend.ru/holidays/0/0/3050/

https://zik.ua/news/2018/03/13/shnobelivska_premiya_doslidnyky_poyasnyly_navishcho_vcheni_provodyat_bezgluzdi_1284111

Немає коментарів:

Дописати коментар