25 вересня 2020 р.

Історія коміксів

Людство здавна намагалося поєднати зображення та текст. Починаючи від стародавніх малюнків з підписами і закінчуючи сучасними карикатурами. 
Отже, що таке комікс? Комікс — послідовність малюнків з короткими текстами (або без), що утворюють зв’язну розповідь.У сучасному розумінні комікс з’явився у США в кінці 19 ст. і був спочатку суто розважальним жанром, за, що і отримав власну назву «комікс», тобто, смішний, комічний. Сюжети були прості, примітивні і як правило, комікси друкувались у низькоякісних журналах. Комікси можуть бути будь-якими і за жанрами, і за стилем малювання. У вигляді коміксів адаптуються навіть твори класиків літератури. Але історично склалося, що найпоширеніші жанри коміксу — пригоди та гумор





Історія коміксу

Комікс як жанр дотичний до трьох видів мистецтва — літератури, живопису та кіномистецтва. Комікс — це послідовна закінчена розповідь за допомогою поєднання зображення і тексту. Сучасне становище коміксів  швидко розвивалося в різних країнах, тож з’явились нові назви коміксу:
Графічна новела — велике за обсягом видання, роман у звичайному розумінні, у формі коміксу. Графічні романи видаються як правило окремими виданнями, готуються невеликими кількостями авторів — максимум троє. Автор-сценарист, художник, художник-колорист. Назву запропонували європейські художники, які у коміксах не бачили нічого комічного або смішного, зате чудово розуміли мистецький потенціал коміксу. У Франції та Бельгії комікс офіційно визнано дев’ятим видом мистецтва і підтримується державою.

Манхва — японський різновид коміксу, який був запозичений японцями під час американської окупації, швидко набув різних жанрових різновидів, традицій та значень. Назва дослівно перекладається як «Веселі картинки» і походить від однойменних альбомів карикатур та замальовок легендарного художника 19-го століття Касуціки ХокусаяМанхва чітко поділяється за віковими категоріями та за аудиторією. Кожен вид манги має свою назву та категорію. Наприклад, кодомо (діти до 12 років), сьонен (хлопці 12-18 років), сьодзьо (дівчата 12-18 років), сейнен (чоловіки 18-25 років), дзьосей (жінки 18-25 років) і т. д. Крім цього ділення, є ще ділення за жанрами, наприклад, махо-сьодзьо (про дівчаток-чарівниць), меха (про роботів), ісекай (про потрапляння в інший світ) та багато іншого. Особливістю манги є те, що вона видається у чорно-білому форматі.

Китайська маньхуа, на відміну від японської манхви, випускається кольоровою, зазвичай нижчої якості і відрізняється більшою шаблонністю. Більшість маньхуа походять з Гонконгу і спираються на традиційні китайські сюжети. Китайські та корейські різновиди східного коміксу відповідно називаються «маньхуа» та «манхва». Схожість цих слів пояснюється однаковим значенням та однаковими ієрогліфами для запису. Європейський комікс представлений двома напрямками. Перший — це британський комікс. Британські комікси серйозні, похмурі і провокативні. Другий напрямок європейського коміксу — це франко-бельгіська школа коміксу, яка, включає в себе деяких художників Латинської Америки. Сюжети європейських коміксів для дітей мають повчальний характер. Загальновідомі галли Астерікс та Обелікс виникли спершу саме як персонажі, які б розповідали дітям про життя історичних галлів. Найпопулярніші у світі  є представники жанрів саме кодомо та сьонен. До кодомо належать загальновідомі «Покемони» та «Дораемон». Сьонен представлений у світі такими творами як «Наруто», «One Piece» та «Bleach».

 Сучасні комікси

Появі сучасних коміксів передували політичні карикатури XVIII століття Вільяма Хогарта. Вони являли собою серію малюнків, об'єднаних спільною думкою. Наступним важливим етапом розвитку мистецтва створення коміксів стала діяльність Родольфа Тепффера та Вільгельма Буша. Перший прославився «Історією пана Вйо-Буа», світову славу іншому принесла популярна віршована серія «Макс і Моріц», що розповідає про двох бешкетників. Відомим творцем коміксів є Рудольф Деркс. Саме він вигадав «бульбашки», рамочки, в яких розміщують мову персонажів. 
Далі слідує бурхливий розвиток коміксів, з'являються нові герої, які живуть і до сьогодні: Супермен, Бетмен, Людина-павук, Дональд Дак, Міккі Маус, Капітан Америка, Деллі і Харві. Створюються цілі видавничі компанії, що спеціалізуються на виданні коміксів: «Marvel», «DC», «Dark Horse» і «Image Comics». Однієї із найбільших є компанія «Marvel». Нею було випущено такі шедеври, як «Фантастична четвірка», «Неймовірний Халк», «Люди-Х», «Залізна людина», «Людина-павук».

Інтернет ресурси:

https://starylev.com.ua/news/yak-vynykly-znykaly-i-znovu-vynykaly-komiksy-istoriya-odnogo-hudozhnyka

https://pustunchik.ua/ua/online-school/history/istorija-komiksiv

http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/625

https://life.pravda.com.ua/society/2019/12/8/239202/

http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3841:komiks-yak-produkt-informatsijnoji-kulturi&catid=81&Itemid=415

Немає коментарів:

Дописати коментар