22 травня 2019 р.

Парки Європи: унікальні й неповторні місця відпочинку



Місця, в яких хочеться побувати. 
Чи вміємо ми в Україні також зберігати і популяризувати свою природну красу?

Європейський День парків був проголошений Федерацією ЄВРОПАРК (EUROPARC Federation). Це європейська організація, яка об’єднує природні території, що перебувають під охороною, у 36 європейських країнах. Цей день був відзначений вперше у 1999 році, нині його святкують щороку по всій Європі 24 травня. Ця дата була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев’яти Європейських національних парків.
Свято організували з метою підвищення статусу заповідників Європи, а також для суспільної підтримки їх роботи. Цього дня проводять численні заходи на території і довкола заповідників, щоб привернути увагу до краси природи в Європі та її культурного надбання, висуваючи на перший план їхній захист як сьогодні, так і в майбутньому.
Міським жителям часом буває важко втекти від метушні, подихати свіжим повітрям і насолодиться прогулянкою на природу, але багатьом пощастило, і вони можуть знайти прекрасний зелений куточок у своєму місті. А подорож за кордон, у Європу, щоб поринути у надзвичайну природу парків та садів – чи не найкращий привід отримати насолоду від краси та релаксу…Тож, якщо ви вирішили культурно  відпочити, запрошуємо вас до найкращих парків Європи.

Саксонська Швейцарія, Німеччина

Розташована неподалік від Дрездена, Німеччина, на базі національного парку була закладена ще у 1956 році.
Територія парку належить Німеччині, а назву їй дали через казковий ландшафт, що нагадує гори Швейцарії. Національний парк займає значну частину Саксонського району Саксонська Швейцарія – Східні Рудні Гори. На території 93-х квадратних кілометрів розкинувся унікальний гірський ландшафт. Цей заповідник прекрасного підходить для сходження на гори і пішого туризму. Перед відвідувачами відкривається приголомшливо красивий пейзаж, включаючи міст Бастея і високу Фортецю Кенігштейн, яка підноситься на 245 метрів над річкою Ельба.

Національний парк «Оуланка», Фінляндія

Знаходиться у провінції Лапландія і Північна Остроботнія, Фінляндія.
Був створений у 1956, розширювався у 1982 і 1989 роках.
Національний парк у північній частині Фінляндії, в провінціях Лапландія і Північна Остроботнія, між містом Куусамо (Kuusamo) і селом Салла (Salla). Площа – 270 км. Названий на честь звивистої бурхливої річки Оуланка (Oulankajoki), що пролягає по території парку. У парку знаходиться добре відомий фінський пішохідний маршрут Кархункіеррос (ведмежа стежка), найдовший маршрут – 80 км, доступний круглий рік, а також інші маршрути. Особливо популярне для відвідувань місцевість Kiutaköngäs з унікальним природним ландшафтом і річковими порогами на Oulankajoki.

Національний парк Лох-Ломонд і Троссахс, Шотландія

Розташований в областях Аргайл-енд-Б’ють, Перт-енд-Кінросс, Стерлінг і Уест-Данбартоншир, Шотландія, 2002 рік створення.
Назва парку дана по двом його головним визначним пам’яткам: озеру Лох-Ломонд (найбільше за площею і друге за обсягом озеро Шотландії) і невеликий лісистій долині (Глена Троссахс). Площа парку становить 1865 км², що робить його четвертим за величиною серед усіх національних парків Британських островів. Цей парк є природною перлиною країни. Він поєднує в собі незайману красу природи гір та озер. Тут можна організовувати піші туристичні походи або просто відпочивати, насолоджуючись краєвидом.

Національний дендрологічний парк «Софіївка», Україна

Знаходиться в північній частині міста Умань Черкаської області, на берегах річки Кам’янки (м. Умань, вул. Київська, 12а), Україна.
Був заснований у 1796 році власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким.
«Софіївка» є пам’ятником ландшафтного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX століття. У ній росте понад 3323 таксонів (видів, форм, сортів, культиварів) місцевих екзотичних дерев і кущів. Головна композиційна усього парку проходить по руслу Кам’янки, де споруджено ряд штучних басейнів та ставів: Верхній – понад 8 га, Нижній – близько 1,5 га та інші, водоспади (один з них 14 м висотою), шлюзи, каскади, підземна річка Ахеронт (довжина 224 м). Парк прикрашають скелі (Левкадська, Тарпейська), гроти (Венери, «Горішок», «Страху і сумнівів»), павільйони (Флори, Рожевий), альтанки, скульптура. Завдяки компонуванню різних деревних порід, поєднанню їх з водоймами, скелями й архітектурними спорудами, створено види й перспективи різних планів (Головна алея, Англійський парк, Єлисейські поля та інші). Щорічно парк відвідують близько 500 тисяч чоловік.
Ватнайекюдль, Ісландія

Біля річки Йокульсау-ау-Фьyoдлум, неподалік від знаменитого водоспаду Деттіфосс, Ісландія заснували парк 7 червня 2008 року і включили у нього колишні національні парки Скафтафетль, заснований в 1967 році і Йокульсаурглювур, заснований в 1973 році.
Найбільший національний парк на території Ісландії, а також у всій Європі. Його площа становить 12000 км2 – майже 12% території Ісландії. Понад 8 тисяч років тому під річкою утворився вулкан і після потужного виверження місцевість сильно змінилася і утворилася місцевість яку назвали Йокульсаурглювур. У центрі знаходиться скеля Ехо. Найкрасивіша гора – Червона гора, названа так через великий вміст заліза, який придає горе червоний відтінок. З визначних пам’яток варто виділити каньйон Аусбіргі, північна частина якого схожа на підкову коня. На території Скафтафетль розташовується долина Морсардалур, гора Крістінартіндар, льодовик Скафтафетльсьокуль, а також вулкан Лаки. Неймовірне переплетення льодовиків і вулканів в поєднанні з прекрасною природою робить Ватнайекюдль одним з найкрасивіших національних парків Європи!

Гран Парадізо, Італія

Розташований в гірських районах навколо піку Гран-Парадізо на кордоні Валле-д’Аости і П’ємонту, Італія, створений у 1922 році.
Найстаріший національний парк Італії. Площа парку становить 703 квадратних кілометра: 10% з них – ліси, 16,5% – використовується для сільського господарства і пасовищ, 24% – не обробляється, а 40% класифікується як абсолютно стерильні, незаймані людиною місця, а 9,5% від всій площі парку займають 57 льодовиків. Гори і долини парку розрізаються льодовиками і річками. Пішохідні стежки охоплюють всю територію парку, включаючи вершину гори Гранд-Парадізо, звідки відкриваються захоплюючі види сусідніх альпійських вершин – Монблану і Маттерхорна.

Лейк-Дистрикт, Велика Британія

Заповідник в Камберлендських горах, графство Камбрія, заснований у 1951.
Найбільший національний парк в Англії і просто неймовірно красивий регіон під назвою Озерний край давно відзначається англійцями, а також відвідувачами з усього світу. Парк назвали за кількістю озер, що включають чотири найбільших в Англії – Віндермір, Алсуотер, Бассентуейт, Деруент-Вотер. Також на території заповідника знаходиться гора Скофел-Пайк, що є найвищою точкою Англії. Лейк-Дистрикт знаменитий своїми мальовничими гірськими і озерними ландшафтами, які послужив натхненням для багатьох поетів і художників, включаючи представників так званої озерної школи – Вільяма Вордсворта і Беатрис Поттер. Тож не дивно, що Лейк-Дистрикт є одним з найбільш відвідуваних національних парків Великобританії.

Олімп, Греція

На північному сході Фессалії, Греція, у 1938 році, був заснований національний парк і найбільш високий горний масив в Греції (2917 м). У давнину ця гора була природним кордоном Фессалії і Македонії. Олімп є не тільки історичним і міфологічним символом, але й пам’ятником природи. Туризм є самим популярним заняттям в цій мальовничій місцевості, хоча аматорський альпінізм тут також досить розвинений. Більшість сходжень починається з міста Літохорон, в якому знаходиться інформаційний центр для бажаючих піднятися на Олімп. Звідти можна доїхати на таксі до пункту «Пріони» ( «Πριόνια»), розташованого на висоті 1100 метрів, є також піший маршрут.

Дурмітор, Чорногорія

Найбільш знаменитий Національний парк Чорногорії – Дурмітор, був заснований у 1952 році, розташований на північному заході країни включає в себе гірський масив Дурмітор, каньйони річок Тара, Сушиця і Драга, а також верхню частину плато Комарніца. Загальна площа – 390 км². У 1980 році внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Каньйон річки Тари, довжиною 80 км і глибиною до 1300 м. – перший за величиною каньйон у Європі і другий у світі, наступний за Гранд-Каньйоном в Арізоні, США. Заповідник Дурмітор популярний серед тих, хто бажає піднятися до вершин гір, захоплюється льодовиковими озерами, катанням на лижах, або на сноуборді.

Плітвіцькі озера, Хорватія

Розташований в центральній частині Хорватії, у Ліцкая-Сеньской (90,7%) і Карловацкой жупанії (9,3%), створений у 1949 р.
Територія національного парку «Плітвіцькі озера» становить 29 482 га, включає в себе озера, 140 водоспадів, 20 печер і унікальний буковий і хвойний ліс, що зберігся з найдавніших часів і має здатність самовідновлюватися. На території парку серед піків гір розташувалися 18 льодовикових озер відомих під назвою “Гірські очі”, які є видатною відмінною рисою ландшафту. Вода у них відрізняється високою чистотою і прозорістю. Найвідоміше озеро – Чорне – затишно розташувалося біля підніжжя гори Боботов Кук на висоті 1416 м. Його площа – 516 м². Вода в озері настільки чиста, що проглядається на 9-метрову глибину, а зручні стежки між озерами дозволяють відвідувачам вивчити всі паркові куточки і затишні місця.
У всьому світі кількість парків збільшується майже щодня, але саме європейські парки залишаються улюбленцями туристів. То ж подорожуймо разом з нашим "Пунктом європейської інформації"!

2 коментарі:

  1. Какие красоты. Респект библиографам.

    ВідповістиВидалити
  2. Раді розповідати про цікаві місця Європи та України. Запрошуємо до подорожей!

    ВідповістиВидалити