25 вересня 2019 р.

Bonjour. Ola. Hello. Європейський день мов


Європейський день мов вважається традиційним святом у Європі з 2001 року. Його було запроваджено Радою Європи на підтримку лінгвістичного розмаїття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Цього дня в 45 країнах континенту відбуваються заходи, спрямовані на вивчення нерідних мов, передусім малих, рідкісних мов, мов нацменшин та мов, якими розмовляють мігранти. Свято привертає увагу до мовного й культурного різноманіття Європи
Яке треба не лише підтримувати, але й усіляко поглиблювати, розширюючи діапазон мов, якими люди спілкуються протягом життя.
У Європейському Союзі налічується 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та понад 175 мов, якими розмовляють мігранти. Усі рішення, що приймають офіційні органи Європейського Союзу, сьогодні перекладають на всі офіційні мови і громадяни ЄС мають право звертатися до органів Євросоюзу та отримувати відповідь на свої запити на будь-якій з офіційних мов.
Якщо у країнах Євросоюзу проходять заходи на вищому рівні, то виступи учасників, за необхідності, перекладають на всі офіційні мови.
Незважаючи на декларовану рівноправність усіх мов Союзу, з розширенням кордонів ЄС все частіше спостерігається «європейська двомовність», коли фактично в роботі інстанцій (за винятком офіційних заходів) використовуються в основному англійська, французька і, меншою мірою, німецька – при цьому будь-які інші мови використовуються в залежності від ситуації. Збереження і розвиток мов, декларується як офіційна мовна політики Євросоюзу. Стандартом для сучасного європейця вважається володіння, як мінімум, двома іноземними мовами. Тому Європейський день мов закликає до вивчення іноземних, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами.
У світі існує близько 6-7 тисяч мов, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці. Щонайменше половина мешканців планети володіє двома або й більше мовами або розуміє дві, або більше мови. Мова та комунікації зараз як ніколи складають серцевину нашого суспільства. І тих, хто, вільно розмовляє щонайменше однією іноземною, зараз стає все більше і більше.
Як кажуть фахівці, мода на володіння іноземними мовами не проходить ніколи. Ще в 18 столітті вважалося дуже модним використовувати в мові іноземні слова. Серед європейських мов найбільш поширеними сьогодні є португальська, іспанська, французька та англійська. Однак Європейський день мов повноправно можуть святкувати носії будь-якої мови європейської держави: польської, української, німецької тощо.
Феномен володіння іноземними мовами вивчається вже давно. Вчені досі не можуть точно відповісти на запитання, чому вивчення іноземних мов одним людям дається дуже легко, а інші безрезультатно намагаються вивчити хоча б рідну мову. Багато хто вважає, що до цього повинна бути генетична схильність і навіть талант.
Навіть, якщо у Вас немає часу, або можливості вчити іноземну, у День європейських мов запам’ятайте хоч кілька висловів мовою, яка вам до душі.
В Центральній бібліотеці ім. І.С. Тургенєва м. Харкова, створені групи по вивченню розмовної англійської для учнів молодших, середніх і старших класів, студентів і дорослих.
Для молодших школярів працює група під назвою "English: First Steps" (Англійська: перші кроки")
Для учнів середніх класів - "Веселий English"
Для старшокласників та дорослих - "Language Cafe"
Групи безкоштовні, відкриті.
Нам допомагають англомовні студенти Харківських вузів та американська молодь - волонтери з проекту "Free English Practics"
Для надання широкого доступу до інформаційних ресурсів з питань європейської інтеграції та поширення знань про відносини між Україною та ЄС у квітні 2016 року в бібліотеці був створений Пункт європейської інформації. Він став майданчиком для поширення інформації про Європейський Союз.
Для цього була створена постійно діюча виставка «Європа: далека та близька», на якій всі охочі мають можливість дізнатись різноманітну інформацію про країни ЄС, особливості відносин між Україною та Європейським Союзом, а також познайомитися з основними документами, які регулюють співпрацю держав. Для маленьких відвідувачів була створена брошура, яка розповідає про створення Європейського Союзу в доступній для школярів формі.
Сьогодні кожна людина може здобути саме ту освіту, про яку мріяла, саме у тому місці, де бажала. Світ стає доступнішим, а кордони прозорішими. Ви вже давно хотілиотримати освіту за кордоном? Але не достатньо поінформовані про структуру системи освіти даної держави? Тоді Пункт європейської інформації саме для Вас. Він допоможе знайти інформацію про можливості здобуття бажаної освіти, грантів та стипендій у конкретній країні, про особливості навчання в різних європейських країнах, де для українців є можливість отримати освіту безкоштовно, а також про документи необхідні для виїзду на навчання.
Пункт європейської інформації разом з користувачами нашої бібліотеки щомісяця відправляється у віртуальну подорож європейськими країнами. ПЄІ вже познайомив наших користувачів з такими європейськими країнами, як Австрія, Бельгія, Болгарія, Німеччина, Греція, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словенія, Фінляндія та інші. Готуючи книжкові виставки «Країни Європи», ми хотіли розширити уявлення наших читачів про ці країни. Ми створили для виставок тематичні добірки, які знайомлять з відомими сторінками історії та сучасності цих країн, цікавими та курйозними фактами, туристичними маршрутами, історичними пам'ятками, традиціями та звичаями, літературою та мистецтвом країни.
То ж поринайте разом з нами у захоплюючі подорожі країнами Європи, дізнавайтеся більше про нове, цікаве, чим пишається та чи інша країна, місто чи місцевість.
Європа стане ближчою, коли ми будемо знати про неї більше!

Немає коментарів:

Дописати коментар