24 лютого 2020 р.

Карнавальна Швецарія

Бернський карнавал - традиційне свято, яке щорічно проходить в Швецарії і присвячене проводам зими проходило в Берні ще в XV столітті. Але в XVI столітті вони були заборонені, і в Берні карнавал не проводився протягом тривалого часу. Замість цього, жителі вирушили в Базелі і Люцерн , щоб насолодитися карнавалами там. 
Починається свято в четвер увечері, після Страсного середовища під час Великого Посту , коли, розбуджений гучною барабанним боєм.
У 1970-х роках почала зростати ідея відродження карнавалу в Берні. На початку проводився тільки дитячий карнавал. У 1982 році почалася ера сучасного карнавалу. Сьогодні Бернський карнавал є третім за величиною карнавалом в Швейцарії, поступаючись лише карнавалам в Базелі і Люцерні.
https://ruspekh.ru/holidays/bernskij-karnaval
Щорічно, в перший четвер cвято починається під гучний бій барабанів та звуків труб, коли бернський ведмідь укладений в Тюремній вежі за сюжетом пробуджується від зимової сплячки і вітає учасників карнавалу і всіх жителів міста.   
Після настільки яскравого відкриття, вулиці
Старого міста столиці з шумом по аркадах Берна марширують групи карнавальних музикантів, які під ритмічну музику прагнуть пройти по аркадах Берна і яких зустрічають захопленими криками і дощем з конфетті.
Карнавальна процесія долає шлях у кілька кілометрів і плавно розосереджується по місту, заглиблюючись в атмосферу всенародних веселощів.
В Берні карнавальна хода  є парад музичних "кліки" це оркестри, які об'єднані спільною темою кожна з яких "озброєна" в основному трубами, флейтами і ударними, а всі учасники одягнені в єдиному стилі.
https://ruspekh.ru/holidays/bernskij-karnaval
У кожної кліки є свій ватажок - капельмейстер він має неперевершений наряд та найбільшу маску. Він крокує попереду своєї кліки і задає ритм.
У Берні кліки тримають між собою досить велику дистанцію, так, щоб не змішувалися музичні теми різних груп, і вулиці наповнювалися музикою, а не какофонією.
Проміжки між маршируючими кліками заповнює святкова юрба. Ось тут ніякого єдиного стилю, всі костюми різні, але барвисті.
Особливість, яка при цьому відрізняє бернскі кліки від, наприклад, Базельських - в Берні практично не використовуються карнавальні маски. Капельмейстери - виняток. Всі інші масок не носять. 
https://ruspekh.ru/holidays/bernskij-karnaval
Напередодні свята тут працюють спеціальні художні майстерні, які з великою вигадкою розмальовують великі групи людей.
Жителі Берна воліють доповнювати свій карнавальний костюм майстерним розписом особи. Хоча, якщо люди приходять на карнавал сім'ями, то теж намагаються бути в одній темі. Перед входом в собор зведено підмостки. Кліки по якомусь їм одним відомим порядку і явно дивом пробиваються на це піднесення, і кожна дає невеличкий концерт. Музиканти, які не протиснувшись на підмостки, влаштовують власні уявлення тут же в аркадах.
Близько 70 барвистих платформ рухається по Бернських вулицях в супроводі оркестрів, клоунів, фокусників, чарівних звірів і птахів, всіляких фантастичних персонажів. 
Завершується дійство великим концертом і гулянням по нічному місту. Учасники параду переодягаються в самі різні костюми, грають на музичних інструментах, співають і танцюють.
https://ruspekh.ru/holidays/bernskij-karnaval
Один з карнавальних днів повністю присвячується дітям. У них своя особлива розважальна програма. Під час заходу можна побачити багато різних артистів, фокусників, а також театральних постановок, почути гру оркестру і дізнатися про існування багатьох чарівних і фантастичних істот. 
Кульмінацією карнавалу є головний суботній парад, коли по міських вулицях рухається безліч платформ з оркестрами, цирковими артистами і дресированими тваринами.  Взагалі-то різниці ніякої немає, і поділ парадів на основний, дитячий і заключний вельми умовний. 

 Інтернет ресурси:
http://www.ulixes.ru/events/bernskiy-karnaval/
https://ruspekh.ru/holidays/bernskij-karnaval
http://www.fashiontravel.eu/sobyitiya/bernskiy-karnaval/




Немає коментарів:

Дописати коментар