6 листопада 2020 р.

До дня Книги рекордів Гіннеса

Найпопулярніший у світі довідник має давню історію, проте відзначати день рекордів "Книга рекордів Гіннесса" – щорічний довідник унікальних досягнень людей та тварин, нечуваних природних явищ та видатних подій шоу-бізнесу, мас-медіа та культури – має свій день народження. За легендою цю книгу створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер, коли відправився з друзями на полювання і між чоловіками зав’язалася суперечка, який з диких птахів найшвидший. Чоловіки тоді переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Так Бівер і вирішив створити книгу, що розповідатиме про рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. Перша книга вийшла у 1955 році. Традиційно вона має десять розділів (багатство, слава, відвага, мистецтво та ЗМІ, досягнення, людина, небезпека та катастрофи, спорт, знання, сучасні технології).

Книга отримала свою назву на честь відомої ірландської пивоварної компанії Arthur Guinness Son&Co. Ідея створення Книги належить виконавчому директору цієї компанії Х'ю Біверу, який одного разу ввечері після полювання (це було в Вексфорді в 1951 році ) взяв участь в суперечці з друзями, чи є сивка найшвидшою пернатою дичиною в Європі. Подібні питання нерідко задавалися відвідувачами пивних, які часто обговорюють за кухлем пива цікаві події, рекорди, спортивні досягнення і дива. І тоді Х'ю Біверу прийшла думка, що непогано було б мати книгу, в якій можна знайти відповіді на питання: "Хто найшвидший?", "Хто найбагатший?", і що така книга була б дуже корисна для власників пивних.

Перша Книга рекордів вийшла у світ в Лондоні 27 серпня 1955 року тиражем у кілька тисяч примірників. Вона складалася з 198 сторінок, а видали її брати Норріс і Росс Маквіртери. Спочатку планувалося видавати книгу невеликим тиражем для власників пабів. Перше видання називалося "Книгою чудових ступенів. Про найвищого. найнижчого, найбільшого, найменшого, найшвидшого, найстаршого, найновішого, найгучнішого, найгарячішого, найхолоднішого, найсильнішого". Успіх книги був приголомшливим, до Різдва вона стала бестселером №1 у Великобританії. У листопаді 1974 року книга завоювала власне місце в Книзі рекордів Гіннесса як найпопулярніша книга в історії видавничої справи - ​​вона була розпродана в кількості 23,9 мільйона примірників. У 1984 році було продано 50 мільйонів книг, в 1994 році - 75 мільйонів. 22 жовтня 2009 року у Великобританії вийшла у світ перевидана колекційна Книга рекордів Гіннесса тиражем у 5 тисяч примірників. Кожна копія була упакована в окремий футляр, мала індивідуальний номер і в точності повторювала за змістом видання півстолітньої давності.

Крім того, рекорди у книзі реєструються в трьох категоріях:

  1. Най-най: більше, менше, швидше, довше тощо;
  2.  найперше (підкатегорії: найдавніше і найстаріше з існуючого): перше в теорії, за легендою, версії, прототипи, проекти, передісторія, спроби (у тому числі невдалі); перший діючий зразок; перше масове, серійне, широкого споживання; перші серед чоловіків і жінок;
  3.  єдине у своєму роді: те, що має винятковий характер, неможливо повторити, є екзотикою.
  4.  Із нагоди дня "Книги рекордів Гіннесса" публікуємо добірку найхимерніших та найбільш вражаючих рекордів, котрі протягом останніх 20 років було вписано до книги.
  5.   1978-й: реслери Біллі та Бенні МакКрері стали найважчою двійнею в сіті – 337 та 328 кілограмів. Це один з перших рекордів, які було вписано до Книги, пише Time. 

Як стверджується на сайті Книги, цей щорічний захід проводиться у пам'ять дня, коли вона отримала титул "найбільш продаваної у світі книги, захищеної авторським правом". Вперше Всесвітній день рекордів Гіннесса відзначався в 2005 році. У цей день тисячі людей у всьому світі роблять спроби встановити якийсь рекорд, щоб потрапити в черговий випуск Книги рекордів Гіннесса. До теперішнього часу більш ніж у 100 країнах світу було продано більше 120 мільйонів копій Книги рекордів Гіннесса.

Інтернет ресурси:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=281

https://www.umanportal.com/category/news/cikave-v-istoriji-den-knigi-rekordiv-ginnesa?fbclid=IwAR0pAgZgfUYyREfoA7OlMnUMKUxNNb_Vl766djoyUDRVDyMVKTMr4ww03iw

https://ua.korrespondent.net/world/3207665-sohodni-vidznachauit-vsesvitnii-den-rekordiv-hinnessa 

Немає коментарів:

Дописати коментар