10 листопада 2020 р.

Всесвітній День ґудзиків

Цікаве свято, про яке неодмінно здогадуються, а може навіть знають професійні кравці – “Всесвітній День ґудзиків”, відзначається щорічно 16 листопада. Історія ґудзиків налічує  багато років, але утилітарне значення вони набули тільки в XY столітті. Деякі з нас іноді навіть не помічають, який є важливий для нас цей елемент нашого одягу, але ж без нього було б все набагато складніше. Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз – виключно для прикраси, а не для застібання. Для застібання використовувалися зав’язки, шнурування, вироби з рослин і кісток тварин. Ґудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративну функцію, але й мав цілком певне інформаційне значення. Завдяки старанню майстерних умільців, в світовій практиці такі вироби, як ґудзики, давно стали предметом колекціонування, а деякі унікальні екземпляри, навіть музейними експонатами. Досить великі зібрання ґудзиків найрізноманітніших зразків є в музеях Швеції, США, Польщі та Чехії.

Історія свята

Ґудзики, без яких сьогодні складно уявити більшість моделей одягу, в давнину вважали амулетами, а в історії відіграли навіть фатальну роль. Найстаріші ґудзики, відомі людству, археологи знайшли в долині ріки Інд. Вони належать до III тисячоліття до нашої ери і були зроблені з черепашок. Матеріалом для ґудзиків ставали також кістки, камені, глиняні зліпки, палички і металеві злитки. У середні століття велика кількість ґудзиків на одязі вказувала на високий статус людини в суспільстві.  На Русі ґудзик мав значення амулета  його використовували від  відлякування злих сил.      У ранньому середньовіччі одяг, як правило, зав'язували, а ось дещо пізніше, у XIII–XIV століттях, ґудзик стає необхідним, оскільки в моду входить одяг, який щільно облягає фігуру. Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз - виключно як прикраси, а не для застібання.  Для застібання використовувалися зав’язки, шнурівки, вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. За часів Відродження чоловічий одяг був не менш яскравим, ніж жіночий, ґудзики робили з дорогих металів, прикрашали дорогоцінними каменями. А на чоловіче плаття пришивалось так багато ґудзиків, більше кількох тисяч, що воно ставало дуже важким, а ґудзики надавали йому додаткового блиску. Ім’я французького короля Франциска I нерозривно пов’язане з історією ґудзиків – саме він замовив ювелірові 13600 крихітних золотих ґудзичків для обробки свого оксамитового костюма.  За ґудзиками визначалося положення людини. Ґудзики  із золота та срібла робили для дворян, із недорогоцінних матеріалів – для солдатів і слуг, зі  скла і дерева  - для простих людей.

Свято  Всесвітній День ґудзиків”,  був заснований американською організацією National Button Society, в 1938-му році, в XX столітті. У 1939 році в Чикаго з'явилося перше товариство людей, які збирають ґудзики. Китайський колекціонер Бо Джинфанг зібрав колекцію ґудзиків, що налічувала 110 тис. примірників, після чого його ім'я занесли до Книги рекордів Гіннесса.

У Швеції, наприклад, основу колекції застібок в Стокгольмському музеї склав переданий одним з місцевих церковних пасторів в дар набір з понад 40 тисяч одиниць ґудзиків. Музей був відкритий в 2008 році Далтоном Стивенсом з Південної Кароліни і в ньому виставлені всі шедеври з гудзиків. Свою колекцію Стивенсон почав збирати ще в 1983-му році. Тут усі охочі можуть побачити знаменитий Шевролетт, який обклеєний з 150.000 гудзиків, а також катафалк місцевого похоронного бюро, який покрили 600.000 гудзиків.  Музей ґудзиків відображає історію створення та еволюцію застібок для одягу, які були винайдені ще в епоху неоліту. У музеї, крім великої кількості традиційних експозицій, є інтерактивний зал, де можна простежити процес вдосконалення ґудзиків в різні епохи.

Цікаві факти про сучасні ґудзики

  1. Ви знали, що ґудзик на задній частині коміра сорочки потрібен для того, щоб краватка не стирчала з-під коміра. Та останнім часом, коли модні більш широкі, а не вузькі краватки - це застібочка слугує більше, як прикраса.
  2. А ще, ви помічали, що верхня петелька для ґудзика на сорочці завжди зроблена горизонтально, на відміну від всіх інших, які вертикальні? Це тому, що у цьому місці найчастіше сорочка розстібається, а горизонтальний отвір запобігає цьому. З такої петельки ґудзику вистрибнути складніше.
  3. А ще зараз встановили навіть декілька пам'ятників цим маленьким застібкам. Ось, наприклад, у Монреалі (Канада), в Осло (Норвегія), у Нью-Йорку (США) та навіть у Києві.


Інтернет ресурси
http://tormak-biblioteka5.blogspot.com/2018/11/blog-post_15.html
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=66
https://korali.info/svyata/16-listopada-vsesvitnii-den-gudzikiv.html
https://gordonua.com/ukr/interesting/tsikavi-fakti-pro-gudzikah-246211.html

Немає коментарів:

Дописати коментар