11 грудня 2020 р.

Міжнародний день чаю

Чай - напій, що отримується заварюванням, варінням або настоюванням підготовленого листа чайного куща. Люди в різних частинах планети використовували відвари з рослин, що містили збуджувальні речовини: кавове дерево, какао, парагвайський падуб, паулінія купана, кока та ін. 
До появи чаю в Україні та Європі пили різні напої — навари, узвари з місцевих рослин. Чай частково витіснив багатовікову практику виготовлення різних освіжаючих, тонізуючих, зігріваючих напоїв. Популярними рослинами для заварювання в Україні були листя іван-чаю, гадючника, яблуні, материнки, чорниці, чебрецю, ожини, малина, пелюстки шипшини, квіти таволги звіробоєлистої, звіробою, липи, горобини, корені споришу живородного, вишні, шипшини, яблуні, смородини.  «День чаю» відзначається щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, святкується Міжнародний день чаю.

Історія свята

Вважається, що чай, як напій, був відкритий другим імператором Китаю Шеном Нунгом, покровителем землеробства та медицини, одним з Трьох Великих, що створили всі ремесла і мистецтва. За переказами, Шень-нун подорожував у пошуках цілющих трав із казаном на тринозі, в якому кип'ятив воду для цілющих відварів. У 2737 році до н. е., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. Відвар здався смачним і викликав бадьорість: з тих пір Шень-нун не пив інших напоїв. Інший міф, пізнішого походження, приписує винахід чаю знаменитому буддистському проповіднику, засновнику чань-буддизму Бодхидхармі. За переказами, в 519 р. н. е. Бодхідхарма віддавався медитації, але заснув. Прокинувшись, у гніві він вирвав собі вії (або відрізав повіки) — і кинув на землю: наступного дня в цьому місці виросли пагони чайного дерева. Бодхідхарма спробував відвар з листя і виявив, що він проганяє сон. 
Чи можливо уявити, що зараз ми п`ємо той же чай, який куштував і китайський імператор майже 5 тисячоліть тому? У 400–600 роках н.е. у Китаї зростає інтерес до чаю, як до лікувального напою, у зв`язку з чим розвиваються процеси культивації. Багато любителів чаю додають в напій за смаком лук, імбир, спеції або часточки апельсина. 16 грудня 1773 року сталося «чаювання Бостона», коли американські колоністи викинули в гавань Бостона ящики з чаєм на знак протесту проти введеного Великобританією податку на чай. 
Рішення відзначати Міжнародний день чая саме 15 грудня було прийнято після неодноразового обговорення в багатьох міжнародних організаціях і профспілках
 впродовж Всесвітнього суспільного форуму, що проводився в 2004 році в Мумбає і в 2005 році в Порту Аллегре. Відповідно, Міжнародний день чаю в основному відзначають країни, в економіці яких стаття про виробництво чаю займає одне їх головних місць — це Індія, Шрі-ланка, Бангладеш, Непал, В`єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, ТанзаніяМетою проведення свята «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі. Також 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії»Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Цікаві факти про чай

  • В Стародавньому Китаї вважалося необхідним настоювати чай, щонайменше рік.
  • У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.
  • Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р.
  • Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що вони практично перестали вживати алкоголь.
  • Як ви думаєте, в якому напої вчені виявили більше кофеїну: в чаї чи каві? Виявляється, в чаї його більше. Чайний кофеїн, так званий теїн, впливає на організм набагато м’якше, ніж його кавовий «родич».
  • Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.
  • В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.
  • Російський чаєм в Британії називають цей напій з додаванням лимона. У Західній Європі лимон і чай в одній ємності вважаються винаходом росіян.
  • Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу – 1-е вересня.
  • В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.
  • Перша згадка про використання чаю відноситься до 4-го століття нашої ери.
  • А чи знаєте ви, що в японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне і те ж слово. В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.
  • В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.
  • Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.
  • Використавшу заварку можна використовувати в якості абсорбенту запахів в холодильнику.
  • Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи.

Інтернет ресурси:

https://inlviv.in.ua/suspilstvo/traditsiyi/15-grudnya-mizhnarodnyj-den-chayu-istoriya-svyata-tsikavi-fakty-pro-chaj

https://www.stb.ua/ru/2019/12/15/mezhdunarodnyj-den-chaya-istoriya-i-traditsii-prazdnika/

https://www.stb.ua/ru/2019/12/15/mezhdunarodnyj-den-chaya-istoriya-i-traditsii-prazdnika/

https://bookclub.ua/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=

Немає коментарів:

Дописати коментар