27 жовтня 2021 р.

Міжнародний день анімації

28 жовтня, в день, який був названий днем ​​народження мультфільмів. Сьогодні його «ім'я» – міжнародний день анімації, який проводиться у всіх куточках світу.
У 1892 році у Франції винахідник Еміль Рейно вперше продемонстрував публіці праксиноскоп, за допомогою якого він зміг оживити картинки. Парижани вперше побачили оптичний театр, де на екрані змінювалися барвисті зображення. Це було
Пізніше, коли у 1986 році був братами Люм'єр продемонстрований фільм «Прибуття поїзда», і люди зрозуміли, що кінематограф має майбутнє, про винахід Рейно згадали як про відправну точку. 
Почався розвиток мультиплікації. У кожній країні цій сфері приділяли пильну увагу і держави можуть пишатися своїми здобутками:
в 1914 році в Америці з'являються мультфільми з персонажами, які мають яскраві особистісні якості; у 1898 році у Великій Британії представляють публіці перший ляльковий фільм;
1958 року у Японії винаходять новий стиль мультиплікації – аніме;
1924 року в СРСР знімають перший об'ємний ляльковий фільм із рушійними декораціями.
Про це та багато іншого згадують у день анімації, затверджений 2002 року ASIFA – Міжнародною асоціацією анімаційних фільмів. 
Як відзначають у світі день анімації?
У багатьох країнах до зазначеної дати приурочують проведення фестивалів, куди з'їжджаються і мультиплікатори, і автори відомих анімованих повнометражних фільмів, і всі цінителі цього типу мистецтва. За два-три дні глядачі побачать нові та незвичайні творіння, відбуватиметься обмін думками та досягненнями. Творці свята вшановуватимуть кращих працівників мультиплікаційної сфери. Свої двері відчиняє Музей мультиплікації. Цього дня влаштовуються інтерактивні виставки та проводяться майстер-класи. Дитячу публіку долучають до процесу створення одного з найцікавіших дійств – створення персонажа та його історії.


Цікаві факти про мультфільм:
1. Спочатку Уолт Дісней хотів назвати мишеняти Мортімер, але дружина наполягла ,щоб він дав йому ім'я Мікі Маус. З'явився цей персонаж у 1928 році і озвучував його сам Уолт Дісней.

2. Зовнішність Діснєєвського Аладіна була була запозичена в більшій мірі з Тома Круза, зовнішність Джина - з Робіна Уільямса, а зовнішність Русалоньки з актриси Аліси Мілано.

3. У мультсеріалі Чип і Дейл поспішають на допомогу " є такий персонаж як Гайка.Насправді її звати Гаджет.

4. Перед тим, як приступити до виробництва мультфільму "Король і лев", знімальна група їздила в Савани для більш ретельного вивчення поведінки, рухів і особу життя тварин.

5. Уолт Дісней отримував "Оскари" Щороку а за мультфільм " Білосніжка і сім гномів" йому вручили 1 великий й 7 маленьких оскарів.

6. Найневдалішим мультфільмом студії Дісней є"Чорний котел" (1985), хоча над цим мультфільмом працювали 10 років.

7. Найдорожчий мультфільм в історії- "Тарзан" (1995).На його виробництво було витрачено понад 145 млн доларів.

8. У мультфільмі "Русалочка"(1989) у головній героїні Аріель є ще 6 сестер і у всіх у них ім'я починається з букви "А": акваторії Аз, Алана, Аріста, Атітньі, Адела, Андріна.

9. Острів задоволень в мультфільмі "Піноккіо" Роздовбаї перетворювалися в ослів , а в "Незнайка" в баранів.

10. Князь Ліси в мультфільмі "Бембі" з'являвся так рідко,тільки через те,що дуже складно було малювати і анімувати його гіллясті роки.

11. Найпершим мультперсонажем є динозавр на ім'я Герті.

12. Творець мультсеріалу"Губка Боб Квадратні Штани" активно вивчав біологію морських істот в коледжі , і крім того він працював кухарем в ресторані морепродуктів.

13. В Оригінальній версії мультфільму "Вольт" ім'я головного героя звучить як "Болт"(Bollt),що перекладається як "Блискавка".

14. Слоненя Думбо - це єдиний головний герой в діснеївских мультиплікації , який не вимовив ні слова.

15. Спочатку Вовка "Ну постривай!". Мав озвучувати Володимир Висоцький , але худрада заборонив йому і на цю роль запросили Анатолія Папанова.

16. Актори які озвучували мультфільм Шрек,жодного разу не зустрічалися під час запису реплік.Кожен дублював свого персонажа окремо.

17. У 2007 році Скрудж Макдак зайняв перше місце в списку журналу "Forbs" як найбагатший вигаданий персонаж.

18. Альнорд Швардснеггер зізнався що ненавидить японську мультиплікацію(аніме).

19. У 2013 році вийшов мультфільм " Кін-дза-дза" за мотивами однойменного фільму 1986 року.

 В оригінальному фільмі чатланин УЕФА грав Євген Леонов , в мультфільмі цього ж персонажа озвучував його син Андрій Леонов.

20. У мультфільмі "Різдвяна історія" (2009) Джим Керрі грав 4 персонажів: Скруджа і 3 духів Різдва.

21 У мультфільмі "Король Лев 2: Гордість Симби" Кову спочатку замислювався як син шрама, але цю ідею відкинули , щоб не було нятяків на інцест, тому що тоді б Кову був двоюродним дядьком Кіарі.

22. Імена деяких персонажів з "Книги джунглів" були придумані відповідно до назви їх виду на Хінді: Балу- ведмідь, Багіра - пантера, Хатхи- слон , Шер-Хан- Король - Тигр.

23. У багатьох мультсеріалах проходять роки, але діти так і не ростуть і не переходять в нові класи. Так відбувається в мультсеріалах "Ей Арнольд","Сімпсони","Південний парк" та ін.

24 В мультфільмах "Добриня Микитич та Змій Горонич" і "Ілля Муромець і Соловей Розбійник" Іллю і Добриню озвучує Валерій Соловйов. Але в 4 і 5 частин (коли богатирі збираються разом), щоб голоси відрізнялися , для озвучення Іллі-Муромця запросили Дмитра Биковського.

25.Лоракса в однойменному мультфільмі дублював на російську мову Дені де Віто, який озвучував його і в оригінальній версії .

 26 Виконавчим продюсером мультфільму "Історія іграшок" став Стів Джобс.

27. Деякі Диснеевкие персонажі мають велику схожість з "Аладіном": Імператор шматки з "Пригод імператора,Принц Навин з "Принцеси і жаби", Флін Райдер з "Рапунсель".

28. Останій мультфільм , знятий за життя Уолтта Діснея- " Меч у камені" (1963).

29 .Одним з мультиплікаторів мультфільму "Лис і пес" (1981) був майбутній режисер Тім Бертон.

30. Фільм "Хто підставив кролика Роджера" є унікальним , тому що одним з перших комбінував гру живих акторів з мультиплікаційними персонажами.

Види анімації:
  • графічна (мальована) анімація — класичний вид анімації, де об'єкти малюються вручну (сьогодні часто переносять малюнки на комп'ютер). Спершу мальовані фільми були орієнтовані на дорослу аудиторію. Зміни в цій сфері відбулися в 30-ті рр. ХХ ст. 
  • об'ємна (матеріальна) анімація — об'єкти є окремими елементами матеріального світу (лялька, пластилін, витинанка, сіль, голки тощо). Діючими особами можуть бути цвяхи, сірники (фільми Е. Коля, Х. Парса).
  • пластилінова анімація;
  • лялькова анімація. Винахідником лялькової анімації є В. Старевич (1912) — «Прекрасна Люконада, або війна Рогачів з Вусачами», «Місце кінематографічного оператора», «Чотири чорти».
  • сипка анімація;
  • перекладна анімація посідає проміжне місце між мальованою та об'ємною. Ляльки рухаються не в тримірному просторі, а тільки в площині екрану — горизонтально й вертикально (І. Гурвич «Як жінки чоловіків продавали», А. Крижанівський «Жив-був Козявін», 1955, «Скляна гармоніка», 1958)
  • голчастий екран — мультиплікація, що досягається за допомогою переміщення шпильок з голівками. Винахідник — гравер А. Алексєєв («Ніч на Лисій горі», 1933, «Картинки з виставки», 1972).
  • тіньова анімація — першовідкривачем вважають Л. Рейнегера («Пригоди принца Ахмета»).
  • комп'ютерна анімація — вид анімації, в якому об'єкти створюються з допомогою комп'ютерних засобів.
  • 3-d анімація;
  • 2-d анімація (flash-анімація тощо);

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://inlnk.ru/zaOEe
https://inlnk.ru/l0K9Q
https://cutt.ly/6RGCALd
https://cutt.ly/tRGCDxG

Немає коментарів:

Дописати коментар