7 жовтня 2021 р.

День юриста України

Сьогодні, 8 жовтня традиційно відзначається професійне свято всіх служителів Закону – День юриста в Україні.
Це свято людей, які своїм словом і ділом мають стверджувати недоторканість конституційних прав і свобод громадян, непорушність законів.
Професійне свято юристів в Україні було встановлене у 1997 році указом тодішнього президента України Леоніда Кучми. 
Також вважається, що саме 8 жовтня у 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів «Руська правда».
Зародження юриспруденції сталося ще в Стародавньому Римі. Слово "юрист" походить від латинського слова jus − право. Першими юристами, фахівцями, що забезпечують функціонування правової системи, вважаються римські жерці-понтифіки. У Колегії понтифіків заклали основи правового регулювання суспільного життя і давали компетентні юридичні поради. Через кілька століть юриспруденція сформувалася як наука. Зараз юриспруденція включає всю судову систему, знання про закони і правові норми і способи контролю їх чіткого виконання.
Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Засноване свято було указом президента України Леоніда Кучми. День для свята був обраний не випадково − вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перший звід законів Руська правда.
Зазначимо, що не у всіх країнах є таке професійне свято. Наприклад, у США немає Дня юриста. Зате є свято День права (англ. Law Day), і воно відзначається 1 травня. Феміда − загальновизнаний символ правосуддя. Найчастіше її зображують із зав'язаними очима, в руках вона тримає меч і ваги. Терези − давній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя зважуються добро і зло. Меч символізує відплату і духовну силу. Пов'язка символізує неупередженість.

Цікаві факти про юристів:


1) Багато знайомих нам терміни з області юриспруденції з'явилася ще в античні часи. Наприклад «рrocurare» (прокурор) означало «піклуватися, спостерігати».

2) Людовик XII порівнював роботу юриста з роботою шевця. Адже у них схожі цілі: обидва прагнуть досягти потрібної для себе форми.

3) Юристами за освітою були Ленін, Фідель Кастро і Махатма Ганді.

4) 28 американських президентів за освітою були юристами, серед них - Рузвельт і Лінкольн.

5) Словниковий запас юристів понад 15000 слів, тоді як людей інших професій, де потрібно не так багато розмовляти, у 2-3 рази менший.

За матеріалами інтернет ресурсів: 

https://cutt.ly/JEZujvV
https://cutt.ly/eEZulLp

Немає коментарів:

Дописати коментар