18 лютого 2023 р.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

 

Міжнародний день рідної мови запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Вперше його відзначили в 2000 році, й відтоді щорічно святкують 21 лютого. Саме цього дня 1952 року в місті Дакка, що зараз є столицею Бангладеш, через мовний конфлікт сталася загибель чотирьох студентів.

Міжнародний день рідної мови покликаний спонукати уряди й населення всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті. Своєю особливою мовою будь-яка етнічна спільнота завжди вирізняється з-поміж інших.

Кожна мова — це набагато більше, ніж просто слова. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. В мові концентруються національні традиції та цінності. Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, пережила свого часу русифікацію та знецінення.

Але наша мова вистояла та зміцніла!

З кожним роком носіїв рідної мови стає дедалі більше, українці бажають повернутися до мови своїх предків та відновити втрачене за часи російської мовної колонізації України. Війна також спонукає переходу на українську мешканців зросійщених регіонів.

Щоб віддати шану своїй рідній мові, цього дня варто дізнатися про неї щось нове. У цьому вам допоможуть 
сучасні книги про українське мовлення, презентовані на віртуальній виставці «Рідна мова калинова».
Всі зазначені книги є в бібліотеках нашого району. 

Немає коментарів:

Дописати коментар