16 листопада 2015 р.

«Таємниця трьох невідомих»


Сьогодні ми згадаємо про ще одну цікаву книгу, яка цього року відзначає свій ювілей. Мова піде про дитячу книгу, роман українського письменника Всеволода Нестайка «Таємниця трьох невідомих», яка входить в трилогію «Тореадори з Васюківки».


А все почалося з того, що якось на початку шістдесятих років минулого століття. Всеволод Нестайко поїхав із групою київських письменників і журналістів на полювання. А ввечері до багаття мисливців прибився сільський хлопчик на ймення Ява, дуже самостійний і меткий.
А незадовго до цього художник Василь Євдокименко, який проілюстрував чимало книжок Всеволода Нестайка, розповів письменнику історію про двох місцевих хлопців, котрі заблукали у колгоспній кукурудзі. Вони блукали в ній цілий день, аж поки надвечір у селі не заговорило радіо, на звук якого вони й вибралися із кукурудзяного полону. Саме після зустрічі з Явою та розповіді художника і з’явилося у В. Нестайка оповідання “Пригода в кукурудзі”. Саме в оповіданні “Пригода в
кукурудзі” вперше з’явилися на світ Ява Рень і Павлуша Завгородній. Трохи згодом В.Нестайко написав про них ще одне оповідання “Тореадори з Васюківки”. Ява і Павлуша були настільки жвавими, так і просилися в нові пригоди, що буквально примусили письменника написати про них цілу повість “Пригоди Робінзона Кукурузо”, яка вийшла у 1964 році. Успіх книжки був просто фантастичним і письменник вирішив написати продовження. У 1966 році вийшла друга повість про Яву і Павлушу – “Незнайомець з тринадцятої квартири”, а в 1970 – ще одна, “Таємниця трьох невідомих”. Разом повісті склали славнозвісну трилогію “Тореадори
з Васюківки”, яка вперше побачила світ окремим виданням у 1973 році і з того часу постійно перевидається і перекладається багатьма мовами».

Всеволод Нестайко - автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури.
Всеволод Нестайко: «Я все життя писав саме для дітей — писав з любов’ю, болем і тривогою». «В своїх книжках я саме і намагався показувати таке одночасно просте і складне життя дітей з їхніми радощами і прикрощами, розказувати про прекрасну дитячу дружбу, спонукаючи їх до самовиховання. Я прагну засвічувати сонячні промінчики в дитячих душах, допомагати дітям знайти дорогу до здійснення їх мрій. І нехай мої Ковалі щастя накують дітям України і взагалі всім дітям багато щасливих часів і безліч хвилинок-щастинок».


1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до «Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена», як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.


Немає коментарів:

Дописати коментар