18 червня 2019 р.

Fête de la Musique. Свято музики у Франції

Франція.  Країна, в якій кожен мріє побувати хоч б раз у житті. І вже якщо таке трапляється, то необхідно відвідати якомога більше пам'яток, познайомитися з дивовижною культурою і мистецтвом, літературою і музикою Франції. Це сама чуттєва країна світу.
У День літнього сонцестояння столиця Франції стає майданчиком грандіозного свята, яке стало за минулі роки феноменом планетарного масштабу.



Фестиваль музики Fête De La Musique покликаний популяризувати різні форми музичного мистецтва в великих містах. Вперше він пройшов в Парижі 21 червня 1982 року. Ініціатором його створення став тодішній французький міністр культури Жак Ланг, який доклав руку до організації знаменитого хорового фестивалю «Голосу світу» в Нанті. Сьогодні Всесвітній день музики разом з Парижем відзначає понад 110 держав і 340 міст по всьому світу.
День музики в Парижі об'єднує професійних і аматорських виконавців на відкритих сценах, розташованих на великих площах, вулицях, парках, скверах і навіть на дахах будинків. Жанрова різноманітність програми фестивалю простягається від класики, фолку та музики бароко, до джазу, року, фанку та реггі. У концертах беруть участь як окремі артисти, так і великі оркестрові колективи. Більшість виступів носить спонтанний характер, що цілком відповідає слогану фестивалю - Faites de la musique! ( «Роби музику!»).
Свято дозволяє розкрити таланти в зароджуваних «популярних» музичних жанрах, як реп, хіп-хоп або техно, вуличні танці, або музичні твори африканських і антільських меншин, які виходять з їх кварталів «гетто», а також всі жанри регіональних традиційних музичних творів, які стикаються і поновлюються. Деякі жанри, які вважають мертвими, навіть «бездарними» або без публіки, завжди представляли інтерес для численних любителів музики і навіть молодих, для публіки, яка знаходить у цьому жанрі оригінальні твори і нові прояви цього стилю.
Як і належить справжньому вуличному святу, на всі заходи Дня музики вхід для публіки абсолютно безкоштовний. Хоча матеріальне заохочення таланту музиканта з боку публіки тут традиційно вітається.
Багато закладів відкриті довше, ніж зазвичай, щоб приймати публіку, і у великих містах на численних вулицях рух заборонено, щоб поступитися місцем організованим або імпровізованим сценам і глядачам, які розгулюють від одного спектаклю до іншого.
У Франції, згідно з даними Національного інституту статистичних та економічних досліджень 97% святкують це свято, один з десяти співає або грає, і 79% в якості глядача.
Свято музики стало невід'ємною частиною французької культури, яке несе в собі образ Франції і Франкофонії, а також неоднорідність культур і їх мирне існування.
Але це лише один цікавий факт про цю багатогранну, інтригуючю і неповторну країну.
Якщо ви хочете побачити нові місцини, пам'ятники мистецтва, історичні місця і просто залишити море позитивних вражень, то сміливо збирайтеся в подорож до Франції, і заряд позитивних емоцій назавжди залишиться у вашому серці.

Немає коментарів:

Дописати коментар