11 березня 2020 р.

Лейпцизький книжковий ярмарок


Як добре було б перенестися у часі разом з великими друкарями Середньовіччя, такими як Маркус Брандіс, Конрад Кахельофен, Мельхіор Лоттер старший та Ганс Люффт. І потрапити з ними у Лейпциг на великий книжковий ярмарок, що кожного року в березні відкриває свої двері для книг з усього світу та сотень тисяч книголюбів. Лейпцизький книжковий ярмарок, заснований ще у XVII столітті і другий за значенням у Німеччині після Франкфуртського. Лейпцизький ярмарок – одна з двох найбільших книжкових подій Німеччини, яку щорічно відвідує величезна кількість шанувальників найрізноманітнішої літератури. Тисячі професіоналів, ілюстраторів, косплеєрів та просто тих, хто прагне побачити та поговорити про нові книжки.

У найменшому містечку має бути книгарня або бібліотека. І звісно, що німці пишаються двома найбільшими книжковими ярмарками країни — у Франкфурті-на-Майні та Лейпцигу. Перший книжковий ярмарок відбувається у жовтні в західній, «старій» частині Німеччини, другий — у березні у східній, «новій» частині країни. Важко знайти настільки протилежні події, центральною темою яких стала книга.
Франкфуртський більший, гамірніший і відоміший. Він - номер один у світі. Найбільші торги книжковими ліцензіями відбуваються на Франкфуртському ярмарку. Лейпциґський - менший, камерніший. Але це не означає, що Лейпциґський ярмарок відстає: представляючи величезну спонсорську програму зустрічей авторів з читачами, ярмарок у Лейпциґу все ж намагаються працювати з прибутком.
Конкуренція між цими важливими для міжнародного літературного світу подіями триває вже не перше століття. За цією боротьбою цікаво спостерігати, читати статті та порівнювати статистику щодо кількості представлених книжок або відвідувачів з різних куточків світу. Але лише відвідавши обидві події, можна побачити, що ніякого сенсу у цьому, так би мовити протистоянні, немає. Адже ці книжкові ярмарки настільки різняться, що швидше доповнюють один одного.
Публічний ярмарок з сімейною атмосферою
Падіння Берлінського муру відбилося і на Лейпцизькому книжковому ярмарку, адже видавництва колишньої Німецької демократичної республіки змушені були боротися за виживання. Та все ж у 1991 році відкрився перший ярмарок після Возз’єднання, і подія поступово набула свого сьогоднішнього профілю. На відміну від франкфуртського ярмарку, де певні дні присвячені виключно фахівцям і в результаті досягається більший обсяг замовлень, Лейпциг пропонує передусім заходи для публіки. Попри велику кількість відвідувачів зберігається особлива сімейна атмосфера, а наголос робиться на зустрічах читачів та авторів.
Таке враження справляє і літературний фестиваль «Лейпциг читає», що проходить з 1991 року як рамкова подія ярмарку. Найбільше європейське свято читання – це унікальна ознака Лейпцизького ярмарку, воно присутнє всюди у місті: німецькі та міжнародні письменники, актори та інші відомі люди проводять читання у книгарнях, кав’ярнях, музеях, церквах, галереях і навіть у перукарнях, судових залах та на цвинтарях.
Однією з особливостей Лейпцигу є дуже активна змістовна популяризація читання і розвиток компетенцій у дітей та підлітків, а також робота із вчителями, які, власне, в першу чергу, їх і формують. Для цього у програму входить Великий вчительський день, окремо – День вчителів музики та симпозіум для педагогів з ранньої освіти. Для того, щоб батькам було легше зорієнтуватись у дитячій та підлітковій літературі, якій призначено цілий зал, німецький фонд сприяння читанню «Читати» роблять програму «Читацький компас».
І, власне, куратори форуму закликають не нехтувати цим жанром, особливо у роботі з підлітками, бо власне, саме фентезі дуже часто стає містком для переходу від читання юнацької літератури до «серйозної» белетристики та формує набуття звички читати.
http://zachtenie.by/news/no3-leypcig-chitaet
Цікаві факти виставки
Оскільки навколо самої книжкової виставки є нечисленна кількість фахових програм, то для авторів є свій майданчик, де обговорюються робочі питання, діляться робочими інструментами та шляхам, як потрапити до потрібної інформації чи потрібного видавництва. Маленькі інді-видавництва збираються на форумі «Незалежних», який підтримує фонд Курта Вольфа та сприяє незалежній видавничій діяльності. Якщо є бажання знайти літературу, якої немає на полицях книжкових мереж, треба обов’язково йти туди.
Окремим форумом Neuland 2.0 збираються інноваційні підприємці, щоб говорити, як просувати, читати, створювати літературу. Одночасно відбувається й блоґер-конференція. Так само, як паралельно в місті у той самий час проходить й альтернативна книжкова виставка, де збираються андеґраунді видавництва.
Книжковий ярмарок супроводжує весняний літературний фестиваль "Лейпцизькі читання, від класичних читань до андеграундних концертів". «Лейпциг читає» – це фестиваль у місті та величезна кількість майданчиків від великих книгарень, фестивалів коміксів, студентських клубів до перукарень та молочних барів, де усюди проходять читання.
http://zachtenie.by/news/no3-leypcig-chitaet
Німецький Лейпциг сьогодні - це ярмарок представляє не лише літературу найрізноманітніших жанрів, а й шкільні підручники, газети і журнали, календарі, художні альбоми, аудіокниги.
Сьогодні Лейпцизький книжковий ярмарок розширює діалог між Сходом і Заходом до європейських масштабів: програма «Транзит» кожного року представляє книги з Польщі, України та Білорусі. З 1994 року вручається Книжкова премія європейського порозуміння, відповідник Франкфуртської премії миру від німецької книготоргівлі. Нею відзначають письменників за заслуги у справі порозуміння в Європі.
http://zachtenie.by/news/no3-leypcig-chitaet
Під час ярмарки відбуваються загалом понад дві тисячі заходів – конгреси, презентації, читання та дискусії, зустрічі з авторами. Кожного року ярмарок відвідаують півтори тисячі письменників та літераторів, в тому числі лауреати Нобелівської премії з літератури, а також лауреат Нобелівської премії миру. Лейпцизька виставка дуже велика, вона зібрає більше двох тисяч видавництв з майже 40 країн, включаючи Україну. Виставка вражає різноманітним асортиментом книг: кожен бажаючий може знайти собі щось для душі. Незважаючи на неймовірні масштаби, в павільйонах орієнтуватися  дуже зручно, на ярмарку крім книг представлені журнали, газети, атласи та карти, календарі, комікси.

Інтернет ресурси:
  http://bukvoid.com.ua/digest/2017/03/30/164731.html


Немає коментарів:

Дописати коментар