19 березня 2020 р.

Іграшка, з якою грають «в життя».

Мистецтво граючої ляльки своїм корінням сягає сивої давнини, у релігійні ритуали, чародійні дійства, адже лялька символізує людину, і в її виготовлення та "оживлення" вкладали неабияке вміння. Ляльки бувають різні: маленькі і велетенських розмірів, ляльки-маски, ляльки-символи, пласкі та об'ємні, але в умілих руках вони оживають. Завдяки таланту і творчій майстерності лялькарів кожна зустріч з живою казкою перетворюється для юних прихильників на чарівну пригоду, яка дарує радість і наповнює життя яскравими й фантастичними хвилюванями. 

Ляльковий світ
Перші ляльки в житті людини з’явилися дуже давно. Тоді вони зовсім не були схожі на тих, якими діти граються зараз. Були вони не дуже гарні, вироблені з дерев, гілок, трави, кісток та воску поки не стали глиняні або камінні. Вважалось, що лялька була людині захистом від хвороби, нещастя та злих духів тому майже в кожній українській хаті були власні традиції та звичаї у виготовленні ляльок. В деяких сім’ях лялькам не робили обличчя, задля того, щоб дитина могла сформувати в своїй уяві власний образ своєї подруги та ангела-охоронця. Традицією у інших сім’ях було створювали обличчя, щоб діти з дитинства тягнулись до прекрасного та спілкувались з лялькою. 
https://babiki.ru/blog/vystavki/104755.html
Міджнародний День Лялькаря
Багато хто погодиться з тим, що в фігурці, створеної за подобою людини, укладена якась магічна сила, - ніби той, хто сидів над безмовним творінням, вклав у неї частинку власної душі, емоцій, бажань. Ляльки грали важливу роль в житті людей того часу. У кожної людини в будинку було хоча б кілька рукотворних створінь, які тішила око, вселяющих почуття захищеності або просто прикрашають дозвілля дітей.
Пізніше до не відомого генія прийшла чудова думка розігрувати невеличкі сценки з участю мініатюрних неживих фігурок. Для них шили костюми, придумували різні способи управління штучними кінцівками. Так з'явилися ляльки, «вміють» рухати руками, ногами, головою за допомогою спеціальних ременів або ниток - прототипи сьогоднішніх маріонеток, що стало передумовою до виникнення перших лялькових міні-театрів.
 http://novostiua.org/news/837961-ogljad_blogosferi_vid_uь 
Батьківщиною цієї забави історики називають Древній Рим. Всього існувало два способи демонстрації публіці лялькового світу: за допомогою ящика з перегородкою посередині і відсутньою передній планкою, і короби з виконаними у верхній або нижній стінці отворами, «випускають» на волю персонажів інсценування. Перший вид користувався популярністю переважно в домашніх умовах для сімейних розваг, другий був засобом заробітку бродячих лялькарів. Втім, останні нерідко обходилися тим, що замість готового міні-театру використовували для показу вистав звичайну тканину, натягнуту між дерев'яними стовпами.
І тому ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо. У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення.  Вже в 2002 році Міжнародний день лялькаря було вирішено відзначати щорічно 21 березня. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

https://nbu4kids.wordpress.com/

Визнання свята офіційним відбулося завдяки втручанню Президента Міжнародної спілки діячів театру ляльок (UNIMA) Маргарети Нікулеску на черговому засіданні Міжнародної Ради озвученої організації. Вона навіть запропонувала приблизний сценарій, згідно з яким урочистості по всьому світу в День лялькаря повинні, так чи інакше, стосуватиметься лялькової тематики, а уявлення, що розігруються на сценах театрів ляльок, бути досить видовищними, залишаючись в пам'яті
глядачів.
https://ukr.media/culture/351212/
У цей день грають лялькові вистави, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, об’єднуються всі професіонали й аматори одного з найдавніших видів мистецтва — театру ляльок.  Сьогодні це свято широко відзначається у багатьох країнах світу не тільки самими професіоналами, але і шанувальниками такого роду мистецтва. За традицією, в цей день працівниками театрів і творчих лялькових колективів організовуються самі незвичайні лялькові вистави, творчі зустрічі, концерти та інші святкові заходи.

     Інтернет джерела:



Немає коментарів:

Дописати коментар