21 квітня 2020 р.

Всесвітній день книг і авторського права


Сьогодні, коли без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним другом людини, помічником, невичерпним джерелом мудрості. Завдяки книгам ми отримуємо  доступ до знань, моральних і духовних цінностей.  У світі багатого культурного різноманіття, саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури. День книг і авторського права вважають своїм святом письменники і поети, бібліотекарі та видавці, редактори, вчителі і всі, ті, хто має відношення до книг. Книги необхідні нам і сьогодні, незважаючи на бурхливий розвиток технічних досягнень і наявність інших джерел інформації Тому щороку 23 квітня у всьому світі святкують Всесвітній день книги та авторського права.

Свято "Всесвітній день книг і авторського права" був заснований у рамках Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році. Ініціаторами створення цього свята виступили члени Міжнародної Асоціації Книговидавців. Всесвітній день книги та авторського права — відзначається щорічно 23 квітня, починаючи з 1996 року. Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження. Це найчудовіший винахід для обміну ідеями за межами людського простору та часу. З цієї нагоди ЮНЕСКО та міжнародні організації, які представляють три основні галузі книжкової індустрії — видавців, книгорозповсюджувачів та бібліотеки, вибирають місто яке стає Світовою книжковою столицею, щоб упродовж наступного року підтримувати своїми власними ініціативами імпульс святкування Дня книги аж до 23 квітня наступного року. 
http://np-aaii.ru/item.php?id=2313
Головне святкування відбувається щорічно в штаб-квартирі ЮНЕСКО. Туди запрошують продавців книг, видавничі компанії та митців, щоб поділитися своєю пристрастю до книг та читання, проводячи практичні семінари для молоді з типографії, ілюстрування, книгопереплетення, книгодрукуванння.
Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. 
У цей день у всьому світі проводяться літературні читання, конференції, фестивалі. За традицією, прийнято влаштовувати різноманітні книжкові ярмарки і виставки. Прийнято також дарувати один одному книги. У магазинах і бібліотеках проходить велика кількість зустрічей з письменниками. 
Потрібно відзначити, що людство завжди надавало книг велике значення. В різних країнах світу були створені навіть пам'ятники книг. Важливим аспектом цього свята є також проблема авторського права, якою необхідно приділяти підвищену увагу. Авторське право являє собою моральну та майнову захист творів інтелектуальної праці.
 Авторське право: мета створення
Однією з головних цілей свята є привернення уваги широкої публіки та урядових органів до книг і їх авторам. Авторське право є один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп'ютерні програми. В 1952 році в Женеві відбулася конференція ЮНЕСКО, в ході якої були прийняті Всесвітня конвенція про авторське право і символ авторського права, що представляє собою такий значок - ©.  За ним, зазвичай, вказується ім'я власника авторського права та рік створення твору. 
http://inmoment.com.ua/holidays/world-book-day.html
Першим нормативним актом авторського права вважається «Статут королеви Анни», прийнятий в Англії у 1709 році. А в 1967 р. в Стокгольмі була підписана Конвенція про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності - спеціалізованої агенції Організації Об'єднаних Націй.  Її мета - розвиток збалансованої та загальнодоступної міжнародної системи охорони інтелектуальної власності. З прийняттям Верховною Радою України Закону № 3792-XII «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 року у нашій країні було створено авторське правове поле, яке весь час удосконалюється і стає ближчим до міжнародних норм. Однією з головних цілей свята є привернення уваги широкої публіки та урядових органів до книг і їх авторам. 
Закон про авторське право в Україні  такий закон був виданий в 1994 році. Цей Закон охороняє особисті (немайнові) і майнові права авторів та їх правонаступників, пов'язані із створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва (авторське право), і права виконавців, виробників фонограм та організацій мовлення (суміжні права). 
http://inmoment.com.ua/holidays/world-book-day.html
Книга з'явилася дуже давно і розвивалася в міру розвитку суспільства. Книга впливає на духовний світ людини. Під її впливом у нас виникають різні ідеї, образи і думки. Читання художньої літератури дає нам можливість поринути у вигадані світи і співпереживати персонажам. Таким чином вирішено було підкреслити важливість книг в нашому житті і віддати данину поваги всім авторам книг. Крім того, засновники даного свята ставили перед собою таку мету, як прилучення людей, особливо молоді, до читання. Книги, без сумніву, багато в чому сприяють культурному і соціальному прогресу людства. Тоді ж була створена і Премія ЮНЕСКО, яка вручається за активний внесок у пропаганду ідеалів толерантності в літературі для дітей та юнацтва. Книгу можна назвати носієм інформації, а також основою освіти і творчості. За допомогою книги кожна з культур має можливість розповісти про себе не лише сучасникам, а й наступним поколінням. Вона знайомить нас з життям та історією народів різних країн.
Відзначаючи це свято, всі люди повинні замислитися про роль, яку відіграє література в житті сучасної людини. Книга має величезне значення для збереження та примноження культури кожної держави. Вона допомагає зберігати і збагачувати культурну спадщину людства.
День книг вважають своїм святом письменники і поети, бібліотекарі та видавці, редактори, вчителі і всі, ті, хто має відношення до книг. Книги необхідні нам і сьогодні, незважаючи на бурхливий розвиток технічних досягнень і наявність інших джерел інформації.

Джерела інформації:
 http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ed_1999_07_16/T379200.html
https://vseosvita.ua/news/vitaemo-z-vsesvitnim-dnem-knig-i-avtorskogo-prava-274.html
https://uamodna.com/articles/vsesvitniy-denj-knygy-ta-avtorsjkogo-prava/
http://inmoment.com.ua/holidays/world-book-day.html

Немає коментарів:

Дописати коментар