23 червня 2021 р.

День державної служби ООН

День державної служби — професійне свято в Україні, що відзначається щорічно 23 червня — у День державної служби ООН. 
Свято встановлено в Україні «…зважаючи на роль державної служби у процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про День державної служби» від 4 квітня 2003 року № 291/2003.
Історія ООН бере свій початок із завершенням Другої Світової війни, перейнявши зобов’язання та основну мету, задля якої була створення Ліга Націй - розвиток співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами.
ООН офіційно існує з 24 жовтня 1945 після ратифікації Статуту п'ятьма постійними членами Ради Безпеки — Францією, Республікою Китай, СРСР (нині Росія), Великобританією і Сполученими Штатами і більшістю — 46 іншими сторонами, що теж підписали цей договір-статут.
На сьогоднішній організація здійснює підтримки міжнародного миру і розвитку співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального та гуманітарного характеру.

Структурно Організація Об'єднаних Націй складається з п'яти основних органів:

Генеральної Асамблеї ООН - головний дорадчий орган організації, складається з усіх держав-членів. Асамблея збирається на чергові щорічні сесії з участю президентів чи керівників держав-членів ООН.
Ради Безпеки ООН - відповідає за підтримання миру та безпеки у відносинах між країнами членами ООН
Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) ООН - допомагає Генеральній Асамблеї ООН у сприянні міжнародного економічного і соціального співробітництва та розвитку.
Секретаріату ООН - забезпечує дослідження, збір інформації і коштів, необхідних органам Організації Об'єднаних Націй для проведення своїх засідань та регламентних дій. Він також виконує завдання за вказівками від ООН, Ради Безпеки ООН, Генеральної Асамблеї ООН, Економічної і Соціальної Ради ООН та інших органів ООН.
Міжнародного Суду юстиції ООН - головний судовий орган Організації Об'єднаних Націй.

Щодо України, вона є однією з країн-засновниць ООН, і з 1945 по 1991 рік, брала участь в роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності – як Україна. Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об'єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.

У 1973 році, ООН була створення програма з навколишнього середовища (ЮНЕП), головною метою якої була допомога країнам у визначенні та розв’язанні проблем стабільності та безпеки, які виникають у зв’язку з питаннями навколишнього середовища, а також поліпшення загального взаєморозуміння шляхом зміцнення діалогу і співробітництва з екологічних питань. У 26 параграфі, Декларації ООН про навколишнє середовище, записано, що держави відповідають за те, щоб діяльність на їх територіях не завдавала шкоди довкіллю в інших державах.

Діяльність ЮНЕП охоплює широке коло питань і проблем, пов’язаних з навколишнім середовищем та сталим розвитком. В наш час робочі програми ЮНЕП зосереджені на наступних основним напрямах:
Інформація, оцінка та вивчення стану навколишнього середовища, включаючи потенціал реагування на надзвичайні ситуації, а також посилення функцій завчасного оповіщення і оцінки.
Покращення координації діяльності конвенцій з питань охорони навколишнього природного середовища та розробка документів з екологічної політики.
Прісноводні ресурси.
Передача технологій та промисловість.
Еко-клуб КНТЕУ, вітає всіх із днем організації, що є світовим символом співдружності та закликає до збереження навколишнього середовища, підтримки чистоти і миру.

За метріаласми інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/Zn4pqOD

https://cutt.ly/fn4pev5

Немає коментарів:

Дописати коментар