8 вересня 2021 р.

Відомі книги, які не хотіли друкувати

Книга – це шлях кожного у широкий світ культури, це вікно у пізнання світу, втілення в життя мрій та небаченої краси. Для кожного з нас книга несе свій зміст, свою атмосферу, вона здатна по-різному впливати на світогляд. 
Важко повірити, але деякі книги, які вважаються сьогодні кращими зразками світової літератури, могли ніколи не побачити світ. Пропонуємо дізнатися про відомі книги, які довгий час відмовлялися друкувати видавці.
«Звіяні вітром» Маргарет Мітчелл

Маргарет Мітчелл написала книгу від нудьги, бо через перелом щиколотки була змушена звільнитися з улюбленої роботи та багато часу проводити в ліжку. У перший день роботи над романом авторка написала його останню главу потім рушила далі. В результаті, Маргарет писала книгу 10 років, по 6-8 годин на день.
Роман послідовно відмовилися друкувати аж 38 видавництв! Можна тільки позаздрити наполегливості Маргарет Мітчелл і її чоловіка, який, в результаті, і допоміг знайти видавця. Книга так сподобалася видавництву, що її вже передали на корегування.
Після свого виходу в червні 1936 року роман миттєво став популярним, Мітчелл отримала Пулітцерівську премію, а в 1939 з'явилася знаменита екранізація «Віднесених вітром» з Вів'єн Лі в головній ролі.

«Лоліта» Володимира Набокова

Володимир Набоков (1899-1977) писав романи на невеликих картках, які складав у довгий ящик для каталогів. Він записував шматки тексту на картках, а потім складав з фрагментів сторінки і глави книги. Таким чином рукопис і робочий стіл вміщалися в коробці. 
Роман «Лоліта» Набоков писав по ночах на задньому сидінні автомобіля, вважаючи, що там немає шуму і відволікаючих чинників.
На час написання «Лоліти» Набоков вже був відомим письменником. Незважаючи на популярність письменника видавництва відмовлялися брати роман "Лоліта" за непристойний зміст, побоюючись звинувачень у поширенні порнографії.
Зрештою Набоков знайшов видавця у Франції, і через деякий час знайшлов небачену популярність, в тому числі в США.


«Прислуга» Кетрін Стокетт

Стокетт Кетрін - американська письменниця, працювала над книгою "Прислуга" 5 років. Наріжним каменем сюжету стали історії життя чорношкірих служниць, які у 1960-ті роки працювали на білих людей на півдні США, штат Міссісіпі.
Дебютний роман Стокетт відкинули агенти 60-ти видавництв, вважаючи тему про расову нерівність занадто незручною, щоб здобути успіх у читачів.  
І помилилися, тому що роман став лідером продажів у 2009 році, після того як все-таки був опублікований маленьким видавництвом.  
А через два роки було продано вже 5 мільйонів екземплярів книги.          10 серпня 2011 року світ побачила однойменна екранізація роману.

«Володар мух» Вільяма Голдінга

Повість «Володар мух» — перший твір письменника, написаний як твір- пересторога. У 1954 році, після того як від опублікування "Володаря мух" відмовилися понад 20 видавців, він нарешті вийшов друком у видавництві "Фейбер енд Фейбер" і відразу став у Великобританії бестселером. Наступного року його було видано у СІЛА, але там пройшов не помічено. 
І тільки після його перекладу у 1959 році, а особливо після того, як у 1963 році за ним Пітер Брук зняв свій фільм, до Голдінга прийшов справжнє визнання англомовного читача. Здобув він популярність і в інших країнах.
Вільям Голдінг став лауреатом Нобелівської премії з літератури в 1983 році, але за тридцять років до цього йому довелося добряче побігати, перш ніж він знайшов того, хто погодився опублікувати його роман «Незнайомці, які з'явилися зсередини», що вийшов в результаті під назвою «Повелитель мух». Твір, сьогодні вважається класикою англійської літератури ХХ століття, ледь не було викинуто на смітник своїм творцем, який отримав 21 відмову в публікації.

 Щоденник Анни Франк

Щоденник Анни Франк — записи нідерландською мовою, які вела єврейська дівчинка Анна Франк з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 року в період нацистської окупації Нідерландів.
З початку 1944 року Франк почала літературно обробляти свої записи, сподіваючись на публікацію щоденника після звільнення Нідерландів, проте ця робота залишилася незавершеною.
Вперше видано в Нідерландах в 1947 році, в США і Великій Британії в 1952 році під назвою «Щоденник дівчинки». На основі щоденника створено кілька художніх творів. «Щоденник» перекладено більш ніж 60-ма мовами. Зараз ця книга входить до списку спадщини ЮНЕСКО «Пам'ять світу», а тоді, після війни, видавці визнали її незрілою і недостатньо цікавою.

«Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон» Річарда Баха

«Яка нормальна людина буде читати про чайку?» - Так вирішили агенти        18-ти видавництв, повертаючи рукопис починаючому автору. 
Коли книгу все ж надрукували, виявилося, що читати про чайку дуже навіть цікаво - в перший же рік кількість продажів зросла до мільйона примірників.
«Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон» - повість-притча була вперше опублікована 1970 року і швидко стала бестселлером не тільки в США, але й за їхніми межами. 1973 року повість було екранізовано.


«Щоденник пам'яті» Ніколаса Спаркса

Важко зрозуміти, чому від цього проникливого роману про кохання відмовилися 24 літературних агента. Тереза Парк стала двадцять п'ятим. Прочитавши книгу, вона швидко досягла контракту на мільйон доларів від великого видавництва.
«Щоденник пам'яті» вийшов в 1996 році і в перший же тиждень продажів очолив список бестселерів The New York Times. 
Спаркс написав цей роман, частково використовуючи спогади своєї бабусі.



«Хроніки Нарнії» Клайва С. Льюїса

Клайв Стейплз Льюїс — англійський письменник валлійсько-шотландського походження, спеціаліст із Середньовіччя і християнський апологет. 
Одна з найвідоміших фентезійних казок довго не отримувала відгук від видавців. На щастя, після 37 відмов Льюїс випадково зустрівся з літературним агентом Джефрі Блес, який допоміг опублікувати книгу про Нарнію. «Хроніки Нарнії»— цикл із семи дитячих фентезійних книг. В них розповідається про пригоди дітей у казковій країні під назвою Нарнія, де тварини можуть говорити, магія нікого не дивує, а добро бореться зі злом. 

«Гаррі Поттер і філософський камінь» Джоан Роулінг

Роман Д. Роулінг отримала 12 відмов у друкування книги. Зрештою видавництво «Блумсберрі» дало Роулінг позитивну відповідь, але при цьому вимагає не вказувати повністю ім'я автора на обкладинці, так як хлопчики могли відмовитися читати книгу, написану жінкою.
Так з'явився псевдонім Дж. К. Роулінг. Перший тираж був всього 1000 примірників, але роман майже відразу ж визначили «найкращою дитячою книгою року». 
Сьогодні ж весь цикл книг вийшов накладом 450 млн. примірників, перекладений 69 мовами світу і екранізований.





За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/tWGER4u
https://cutt.ly/XWGEGE5
https://cutt.ly/wWGEKTd

Немає коментарів:

Дописати коментар