17 вересня 2021 р.

Всенародний День Батька

Відзначати День батька запропонувала у 1910 році Сонора Смарт Додд з міста Спокан,штат Вашингтон, США. Таким чином вона хотіла висловити подяку та вдячність своєму й усім іншим турботливим татам Америки, які беруть участь у вихованні дітей.
Батько жінки, Вільям Смарт, після смерті дружини самостійно виховав новонародженого і ще п’ятьох дітей. Батько-одинак був ветераном громадянської війни і жив з сім’єю на фермі.
У 1966 році президент країни Ліндон Бейнс Джонсон оголосив День батька національним святом. Цього дня держава й прості громадяни традиційно намагаються підтримати батьків з низькими доходами, які виховують дітей самостійно. У наступні роки День батька стали відзначати й у багатьох інших країнах світу.
День батька в Україні

Щороку у третю неділю червня в більшості країн світу святкують День батька. І якщо День матері в Україні святкують вже досить давно, то День батька – офіційно тільки з 2019 року.
Як ідеться в указі Президента України №274 «Про День батька», підписаного 18 травня 2019 року, метою свята є «створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї», а також визнання ролі батька у вихованні дітей. Свято було засновано на знак вдячності тим представникам сильної статі, які сумлінно й самовіддано піклуються про своїх дітей.
18 вересня 2009 року на спільній пресконференції було оголошено, що кожна третя неділя першого осіннього місяця (вересня) стає датою, коли українське суспільство виказує своє особливе шанування загальнолюдським сімейним і державним цінностям і відзначає національне свято Всенародний День батька.
В цей день вітають всіх італійських чоловіків, але найбільше уваги приділяють татусям. Діти готують подарунки, створені своїми руками, малюють листівки, пишуть для них вірші та пісні.
В Україні День батька – молоде свято, тому ще поки не сформувались якісь особливі традиції, але в цей день прийнято дарувати подарунки, дякувати за любов та турботу своїм батькам, а ще проводити весело час разом.

Традиції святкування Дня батька

Ми відходимо від застарілих уявлень про середньостатистичну родину, у якій батько працює, а матір займається домом та дітьми. Зараз батько займає не менш важливе місце у вихованні дітей, ніж мама. Ось чому вони заслуговують такої ж поваги, в тому числі – свого особливого свята.
Святкування Дня батька у різних країнах відрізняється не лише датою, а й традиціями та звичаями. Кожен народ намагається по-особливому привітати усіх татусів, аби висловити свою вдячність та любов до них.
Наприклад, у Японії батькам дарують квіти. Червоні – особисто, а білі приносять на могилу. Символіка троянд присутня також і у США. Там їх носять біля серця, прикріплюючи червоні квіти, якщо батько живий і білі, якщо його уже немає на цьому світі.
В усіх країнах проводять різноманітні конференції та виступи, аби обговорити всю важливість батьківського виховання. Крім того, волонтери проводять акції, щоб допомогти батькам-одинакам. Деякі країни виділяють матеріальні кошти для дітей, які виховуються лише батьком.
Українці ще не сформували чітких традицій щодо святкування Дня батька через те, що свято з’явилось у нас відносно недавно. Та ми можемо привітати наших батьків, зробивши їм гарний подарунок або просто сказавши теплі слова.

Як святкують день батька в різних країнах світу

День батька святкують в більш ніж 40 країнах світу - США, Канаді, Великобританії, Аргентині, Франції, Греції, Індії, Ірландії, Мексиці, Пакистані, Сінгапурі та інших країнах світу, а саме в таких країнах як:

  1. Грузія відзначає це свято осені, в жовтні, під час святкування збору врожаю, ніби натякаючи на батька - годувальника сім'ї. Цікаво, що в Південній Кореї свято Дня батька та Дня матері відзначається в один і той же день, а саме - у другу неділю травня.
  2. У США в цей день прийнято приколювати до лацкана, біля серця, червону троянду, якщо батько живий, або білу - якщо батько вже покинув наш світ. Ця дуже зворушлива традиція символізує нескінченність любові до батьків. Крім того, в День батька американці намагаються допомагати татам-одинакам, які самостійно виховують дітей.
  3. В Естонії і Швеції День батька відзначається у другу неділю листопада. Напередодні в дитячих садах проходять тематичні ранки, а в школах - концерти для батьків. У цей день прийнято дарувати батькам саморобні листівки та подарунки (зазвичай це вирізані з паперу та розфарбовані галстуки і автомобілі).
  4. У Фінляндії до свята ретельно готується влада, вулиці прикрашають прапорами, проводяться фестивалі, діти дарують татам подарунки, а дружини печуть пироги. Днем все йдуть на цвинтар вшанувати пам'ять померлих чоловіків. А вже ввечері домочадці збираються за святковим столом, співають, влаштовують танці.
  5. У жителів Німеччини День батька, законодавчо введений ще в 1936 році, відзначається разом зі святом Вознесіння Господнього. Офіційно це - вихідний, коли представники сильної статі відправляються за місто великими компаніями або проводять час в пабах. В цей день, як правило, чоловіки влаштовують собі «парубочі» зустрічі на природі. Основні атрибути свята для німців - це піші прогулянки, барбекю, риболовля в компанії друзів, і, звичайно, постійні веселі посиденьки за кухлем пива. Сьогодні в багатьох німецьких сім'ях День батька набуває більш «сімейні» риси, а влаштовувати пікніки разом з дружинами і дітьми стає доброю традицією.
  6.  В Італії День батька за традицією приурочений до Дня святого Джузеппе. В цей день вітають і дарують подарунки всім італійським чоловікам (наприклад, улюбленим учителям, тренерам чи хрещеним), але особливу увагу приділяють батькам. Дорослі обов'язково приходять до своїх літніх батьків, влаштовують домашні обіди.
  7. В Іспанії «татів день» покликаний відзначити старання всіх пап, які виховують маленьких громадян суспільства. Діти із задоволенням вітають батьків, обіцяють завжди слухатися їх і майструють для них подарунки своїми руками. Найчастіше це жовтий картонний коло з жовтими прищіпками-промінчиками і підписом на ньому: «Тату, ти - сонечко!»
  8. В Австралії День батька - привід вибратися на природу. Вважається, що пікніки зміцнюють сімейні зв'язки і приносять в сім'ю щастя.
  9. А в Японії свято перейменували і відзначають «День хлопчиків». Японці вважають, що мужність треба прищеплювати з раннього дитинства, тому майбутнім самураям в цей день дарують мечі, ножі та інші знаряддя захисту.
  10. В Єгипті, Лівані, Сирії та деяких арабських країнах батьків вітають в день літнього сонцестояння і закликають представників сильної статі звернути увагу на виховання дітей, оскільки традиційно на Сході цим займаються в основному жінки.

За матеріалами інтернет ресурсів:
https://cutt.ly/2EyI4Lj 
http://orativska.gromada.org.ua/news/1600407724/

Немає коментарів:

Дописати коментар