29 вересня 2021 р.

Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня —святкують Всеукраїнський день бібілотек. Це свято встановлено в Україні Указом Президента України від 14.05.1998 р. № 471/98, враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства. Бібліотека сьогодні – це точка опори, на якій будується простір культурного суспільства. Бібліотеки як скарбниці знань та інформації активно впливають на процеси розвитку економіки, науки, освіти, культури. Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. У них працюють понад 52 870 робітників, а послугами книгосховищ користуються понад 17 мільйонів 490 тисяч читачів. Спробуйте тепер сказати, що бібліотеки - минуле століття.

В давні часи були видатні бібліографи та бібліотекарі які до нашого часу зберегли дуже багато цінних книжок серед відомих бібліотекарів були: Іван Франко, Любов Борисівна Хавкіна, Ковальський А. П., Гете Й.В., Бунін І. О. та інші. Пропонуємо дізнатися більше про відомих бібліотекарів.
Ковальський Андрій Петрович
(1895‐1969) — український історик-сходознавець, україніст, доктор історичних наук. З 1934 року займав посаду головного бібліотекаря східного відділу бібліотеки імені В.Г.Короленка. З 1948 року викладав у Харківському університеті: 1951–64 – зав. каф. історії Нового часу, 1964–69 – зав. каф. історії середніх віків. Вченому належить величезна заслуга більш повного перекладу, розшифровки та коментування одного з найцінніших джерел з історії Східної Європи – старовинного Мешхедського рукопису твору Ахмеда Ібн-Фадлана, секретаря посольства Багдадського халіфа ал-Муктадіра до країни волзьких булгар у 921–922 рр. Про справді ювелірний характер роботи дослідника над рукописом зазначеного твору свідчить те, що А. П. Ковалівський вивчив та проаналізував буквально кожне слово й кожний вираз, які потребували численних коментарів, а в ряді місць провів сумлінну реставрацію пошкодженого тексту.

Гете Йоганн Вольфганг
(1749‐1832) Великий поет, гуманіст, вчений і мислитель. В кінці ХVІІІ ст. та в першій третині ХІХ ст. у його підпорядкуванні був Веймарський театр, веймарська бібліотека. Велику увагу Гете приділяв бібліотеці: комплектував її фонди, подарував повне зібрання своїх творів та інші книги. Письменник об'їздив бібліотеки сусідніх міст, щоб ознайомитись з їх організацією, з їх фондами. З 1809 р. він став створювати в бібліотеці Музей книги (по суті - відділ рідкісної книги). Педантичний і точний, Гете налагодив суворий облік фондів, завів інвентарну книгу нових надходжень, провів ревізію, ввів нові правила користування бібліотекою. За його розпорядженням були розроблені карткові каталоги: алфавітний, каталог рукописів, східних книг, біографій і портретів, гравюр.
Бунін Іван Олексійович (1870-1953) – російський письменник і поет. 1892 року переїздить до Полтави та обіймає посаду бібліотекаря земської управи. Однак відомостей про його роботу майже не збереглося.

Лобачевський Микола Іванович
(1792‐1856) видатний російський математик. Працював ректором Казанського університету та одночасно бібліотекарем. Він організував комплектування фонду бібліотеки новою літературою різними мовами, ввів суворі правила, які забезпечували збереження книг, зокрема, вимагав своєчасного повернення книг, займався каталогізацією й класифікацією, значно розширив коло читачів університетської бібліотеки. Він організував так , що бібліотека обслуговувала широкі кола сторонніх читачів, тобто фактично була публічною.Такими ж публічними стали і музеї університету, де було організовано читання науково‐популярних лекцій для населення.
Іммануїл Кант
(1724‐1804) видатний німецький філософ. Протягом 15 років працював помічником бібліотекаря в Кенігсберзькій палацовій бібліотеці. Будучи приват‐доцентом Кенігсберзького університету, Канту довелося клопотати про посаду помічника бібліотекаря, оскільки, згідно з університетським статутом, приват‐доценти не отримували платні. Посада помічника бібліотекаря йому була надана у 1766 році, і протягом 15 років, в очікуванні професури, Кант служив у Кенігсберзькій палацовій бібліотеці.
Хавкіна Любов Борисівна
(1871‐1949) Любов Борисівна була не просто видатним бібліотекарем і бібліотекознавцем, У 1891 р. вона виступає одним з організаторів першої харківської безкоштовної бібліотеки. На американському досвіді заснована її робота «Авторські таблиці» (1916) ‐ правила розстановки книг на бібліотечних полицях і в бібліотечних каталогах. Ці таблиці авторських знаків і сьогодні використовуються в бібліотеках та іменуються в просторіччі «таблицями Хавкіної». Вивчає досвід роботи німецьких бібліотек. 1900 р. знайомиться з бібліотечною справою Франції, відвідує Міжнародну виставку, що проходила у Парижі. Вона активно вивчала досвід зарубіжних країн, творчо його осмислювала.


Крилов Іван Андрійович
(1769 – 1844 ) – відомий російський біайкар, драматург. З 1812 до 1841 року був спочатку помічником бібліотекаря, а з 1816 року – бібліотекарем і завідуючем відділу книг російською мовою Імператорської публічної бібліотеки в Санкт- Петербурзі. Саме в роки бібліотечної роботи була написана основна частина його байок.
І.А.Крилов уперше в історії бібліотечної справи застосував у своєму відділі систему шифрування книжок, яка включала одночасне просталення шифрів на книгах і в каталозі.
За укладання каталогу російських книг його було нагороджено орденом Святого Володимира ІІ ступеня.
І.А.Крилов розробив нову систему видачі книг і запропонував надавати можливість користувачам читального залу залишати книги на певний термін.
Пропрацював І.А.Крилов у бібліотеці майже 30 років.
Лора Буш (1946) 45-а перша леді США, дружина президента Джорджа Буша.
Лора Буш отримала педагогічну освіту в університеті церкви методистів в Далласі. Потім вступила до Техаський університет, де в 1973 році отримала ступінь магістра бібліотечніх наук.
І тій, та іншій спеціальності Лора віддала по чотири роки свого життя, відпрацювавши спочатку вчителькою початкових класів в загальноосвітніх школах Далласа і Х'юстона, а потім бібліотекарем в публічній бібліотеці Х'юстона. У 1977 році вона перейшла на більш спокійну посаду - бібліотекаря звичайної школи Доусона. На лагідну і симпатичну бібліотекарку відразу ж звернув увагу Джордж Буш, син впливового політика і нафтовласника. Лора Буш дуже любить читати книги. Вона пристрасний шанувальник американської словесності, зокрема поезії, і активний пропагандист літератури взагалі.

Іван Якович Франко
 (1856 - 1916) письменник, поет і драматург, мовознавець і літературознавець, філософ, публіцист, громадський і політичний діяч, бібліограф, бібліографознавець. Під час навчання у Львівському університеті був обраний бібліотекарем студентського “академічного гуртка”. Його перу належить велика кількість бібліографічних матеріалів (списків, покажчиків, оглядів), а також рецензій, критичних заміток, анотацій з бібліографічним насиченням.

За матеріалами інтернет ресурсів: 

https://cutt.ly/WECy0UU

https://cutt.ly/jEDMsA2

Немає коментарів:

Дописати коментар