11 вересня 2021 р.

День українського кіно в Україні

Щороку, у другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно – професійне свято вітчизняних кінематографістів, а також всіх шанувальників цього дивовижного мистецтва, без якого неможливо уявити розвиток сучасної культури. 
Розвиток українського кіно розпочався ще 1893 року, коли інженер Йосип Тимченко за два роки до братів Люм'єр розробив свій аналог кінознімального апарату «кінескоп» та створив «живі картинки» під назвою «Наїзник», «Метальник списів» та низку німих стрічок, найвідоміша з яких — «Земля» Олександра Довженка, яку кінокритики вважають культовою для свого часу. 
Першим вітчизняним кінематографістом вважається харківський фотограф Альфред Федецький. 30 вересня 1896 року він зафільмував перший документально-хронікальний сюжет тривалістю 1,5 хвилини, а у грудні того ж року влаштував перший кіносеанс у Харківському оперному театрі.
У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести до дії Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. А. Довженко). У 1930 р. в Україні з`являється перший звуковий фільм – документальна стрічка Д. Вертова «Симфонія Донбасу».
День українського кіно був встановлений Указом Президента в 1996 році і святкується щороку в другу суботу вересня. 12 січня 1996 року в Києві, другий Президент України Леонід Кучма підписав Указ № 52/96 «Про день українського кіно», який наказував відзначати цю дату щорічно у другу суботу вересня місяця. В указі йдеться, що нове професійне свято в країні вводиться «на підтримку ініціативи працівників кінематографії України
У 2003 році був прийнятий Закон України «Про загальнодержавну програму розвитку кіноіндустрії», завданням якого є створення належних умов для розвитку кінематографії України, відновлення ролі і впливу національного кінематографу у культурній, соціальній і духовній сферах життя українського народу, відновлення кінематографії як конкурентоспроможної галузі, вдосконалення механізмів позабюджетного фінансування та залучення в кінематографію України інвестицій.
У цей день відбуваються кінопокази, проходять прес-конференції, засідання, круглі столи, присвячені проблемам українського кінематографу.

Дізнатися більше про історію світового та українського кінематографу можна завдяки книгам:

Бордмен А. Ілюстрована історія кіно/ Адам Оллсач Бордмен; пер. з англ. К. Міхаліцина. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 112 с.

Історія кіновиробництва — це, насамперед, історія видатних технічних інновацій та майстерності. Пориньте у цю захопливу книжку з вишуканими ілюстраціями Адама Оллсача Бордмена, і ви дізнаєтеся буквально про все — від того, як змінювалася стилістика костюмів та декорацій, до того, як удосконалювалися будова і функції самої кінокамери.












Тримбач, Сергій. Кіно народжене Україною: альбом антології українського кіно/ Сергій Тримбач. - Київ: Самміт-Книга, 2019. - 348 с. 



Ця книжка - не лише про кіностудію імені О. Довженко, вона про все українське кіно. Ці матеріали охоплюють період від становлення українського кіно на межі XIX-XX ст. (а починалося воно не в Києві, а в Одесі) до сучасної доби, коли відбувається справжнє відродження і оновлення кінематографу України.


(книги отримані за Державною програмою поповнення бібліотечних фондів)


За матеріалами інтернет ресурсів:


Немає коментарів:

Дописати коментар