20 лютого 2022 р.

Майдан, як символ становлення української нації

Події Революції Гідності назавжди закарбувалися у серці кожного українця. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі.
Щороку 20 лютого, в День Героїв Небесної Сотні, згадуємо тих мужніх, незламних українців та їхніх побратимів інших національностей, чиї душі уже на небесах.
День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 
21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза….
А батько сина ще не відпускав..
Й заплакав Бог, побачивши загін:
Спереду – сотник, молодий, вродливий
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній – сивий-сивий..
І рани їхні вже не їм болять..
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..
Як крила ангела, злітаючи назад,
Небесна сотня в вирій полетіла…

Людмила Максимлюк (21.02 2014)

Майдан – це символ незламності духу українського народу, це – важливий процес самоорганізації та волевиявлення українського суспільства при вирішенні доленосних питань подальшого розвитку нашої країни, утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи та справедливості.

Їх назвали "Небесною сотнею", – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонма Небесного воїнства, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес.

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/dPECZLK

https://cutt.ly/4PECNjA

https://cutt.ly/2PEC9iH






Немає коментарів:

Дописати коментар