23 червня 2020 р.

Лаванда - символ Прованса

Прованс вважають чудовим місцем для відпочинку завдяки теплому, приємному клімату, добродушності місцевих жителів, і, звичайно ж, чарівному виду нескінченних лавандових полів. Лаванда здавна асоціюється з Провансом, є його символом і талісманом. З цієї квітки тут виготовляють ефірні масла, парфуми, косметику, її навіть додають в деякі місцеві страви. Осередок лавандових полів спостерігається в областях Дром-Провансаль, Воклюз, а також у Верхніх Альпах. Справжній феєрверк лілового кольору можна побачити на фестивалях лаванди в Провансі. Вони зазвичай проходять в липні-серпні, коли всі в окрузі вкрите духмяним килимом з ніжних квітів.  У багатьох містах і селах жителі організовують барвисті паради, виставки кращих сортів цієї рослини і споруджують неймовірні квіткові композиції.

Проїжджаючи в розпал літа по Провансу, не можна не помітити лавандові поля різних розмірів, схожі на суцільний бузковий покрив. Сезон цвітіння лаванди доводиться на середину червня-середину серпня. Цвітіння лаванди залежать від погоди, кількості опадів і температури, тому щороку періоди цвітіння можуть трохи змінюватися. Існує кілька сортів лаванди, їх вирощують в різних регіонах Франції, не тільки в Провансі. Є три основих області, де її вирощують: Люберо, плато Валенсоле і плато Со.
У Любероне знаходяться села казкової краси. Вони розташовані на скелястих виступах і по-французьки називаються village perché, тобто «село на схилі». Село Гордий - типова village perché, яка стала своєрідним символом Провансу. Також відомі і красиві села Лурмарін, Бонніо і БанонУ Любероне цвітіння лаванди доводиться на середину червня-середину липня, в плато Валенсоле - липень, в плато Со - між кінцем липня і серединою серпня. Збір врожаю лаванди доводиться на середину липня. Тут знаходиться лавандове поле абатства Сенанк. У цьому середньовічному абатстві XII століття до сих пір живуть монахи. Саме вони доглядають за лавандою і збирають її в середині літа.
У чому різниця між лавандою і лавандіна?
Є кілька сортів лаванди, кожен з яких використовується в різних цілях. Два основні сорти, що вирощуються у Франції, це "справжня" лаванда (Lavandula Angustifolia) і лавандіна (Lavandula Intermedia).
Перший сорт лаванди можна знайти тільки на пагорбах Провансу висотою понад 700 метрів. З неї виробляють якісне ефірне масло, а також есенції для косметики і парфумів. Масло такий лаванди має більш тонкий аромат і виражені антисептичні і протизапальні властивості: його можна застосовувати при головних болях, тривозі, безсонні і навіть для зняття разраженной шкіри від укусів комах. Лавандіна - це гібридний сорт лаванди, що вирощується в низинах менше 600 метрів над рівнем моря. Ефірна олія лавандіна має більш інтенсивний запах і менш цінні лікарські властивості, однак, його простіше збирати і вирощувати у великих кількостях.
Фестиваль лаванди в Провансі
Двадцять років тому місцеві лавандові поля не були такі популярні серед туристів, а місцеві жителі докладали великих зусиль для збереження і дбайливого культивування лаванди для майбутніх поколінь.
Протягом літніх місяців у багатьох прованських селах святкують фестиваль збору врожаю лаванди. На таких фестивалях можна побачити танці в традиційних прованських костюмах, послухати концерти живої музики, вибрати сувеніри на ярмарку місцевих ремісників. Це прекрасна можливість познайомитися з традиціями цього регіону, зустріти місцевих жителів і весело провести час, а також купити всілякі продукти зі справжньої лаванди.
Такі фестивалі проходять по всьому Провансу, починаючи з липня і до середини серпня. 
У липні - на початку серпня традиційно проводяться фестивалі лаванди. Вони проходять в різних містах Провансу, таких як З і Вальреа. Найбільшого розмаху фестиваль набув в місті Дінь-ле-Бен - там він починається в перший тиждень серпня і триває цілих 4 дні. Центральна подія фестивалю - звичайно, парад, коли вулицями міста проїжджають платформи, прикрашені лавандою, а в повітря розбризкується лавандова вода, чому у всьому місті панує аромат цього запашного рослини.
Під час фестивалю в містах відкриваються ринки, де можна побачити лаванду і продукцію з цієї рослини практично у всіх можливих проявах. Ви зможете скуштувати різноманітні страви та солодощі з додаванням ароматної лаванди, лавандовий чай і навіть алкогольні напої, і, звичайно ж, парфумерію. Крім того, в цей час проводяться піші прогулянки по лавандовим полях - там ви зможете побачити це ароматне рослина у всій красі. Це один з найбільш атмосферних і красивих фестивалів у Франції.
Інтернет ресурси: 
https://www.obonparis.com/ru/magazine/lavender-in-provence-1
https://fountravel.ru/vremya-tsveteniya-lavandy-provans
https://cattur.ru/europa/france/lavandovye-polya.html

2 коментарі: