16 липня 2021 р.

Всесвітній день змій

Змія - один з найдавніших міфологічних персонажів, шанований цивілізаціями в усьому світі. Вони дуже ефективні хижаки і відіграють життєво важливу роль в підтримці балансу в екосистемі, контролюючи популяції щурів, мишей і птахів. Без сумнівів, світ змій дивний і не може не зачаровувати. Ці тварини еволюціонували відмінним від усіх інших тварин чином і демонструють дивно високу адаптацію до умов навколишнього середовища.
Що ми знаємо про змій? 
Мабуть тільки, що у багатьох змій смертельно небезпечна отрута, саме тому необхідно уникати з ними зустрічей.
16 липня відзначають Всвітній день змій, який був заснований з метою допомогти людям дізнатись більше про цих плазунів і про те, на скільки важливу роль відіграють ці тварини в екоситемах.
Без сумнівів, світ змій дивний і не може не зачаровувати. Ці тварини еволюціонували відмінним від усіх інших тварин чином і демонструють дивно високу адаптацію до умов навколишнього середовища.
У всі віки люди боялися змій. Однак у багатьох культурах вони користуються великою пошаною і великою повагою. Змії живуть практично скрізь, за винятком Антарктики, Нової Зеландії, Ісландії, Ірландії та деяких маленьких островів в Атлантичному океані. Залежно від виду, змії живуть від 4 до 30 років, а найстарішою змією-довгожителем вважається удав на ім'я Попай. Він помер в 1977 році у віці 40 років.
Потрібно відзначити, що у змій відмінний нюх. Вони запах відчувають ніздрями, які у морських і деяких піщаних видів можуть закриватися спеціальними клапанами, щоб уникнути попадання відповідно води і піску. Цікаво, органом нюху також є роздвоєний язик, його змія часто висовує назовні і захоплює запахи з повітря, підносячи їх язиком ближче до органу нюху - двох ямок на ньобі, так званого органу Якобсона. Язик також одночасно є органом дотику і смаку.
На сьогоднішній день на Землі відомо біля 3458 видів змій, які поширені від напівзамерзлої тундри північної Канади, до вологих тропічних джунглів екватора і більшої частини світового океану. Змії є високоспеціалізованими хижаками. Вони відіграють дуже важливу роль в балансі будь-якої екосистеми.
Змії мають найрізноманітніші розміри і забарвлення. Наприклад, кобра королівська є найбільша за розміром отруйна змія у світі, і в той же час найрозумніша серед усіх інших видів змій. Найбільша у світі за розмірами неотруйна змія – анаконда звичайна, яка досить просто може здолати навіть людину. На острові Барбадос у Карибському басейні американський учений з Державного університету Пенсільванії знайшов найменшу змію на світі, яка запросто вміщається на монеті діаметром 24,26 мм. Цей вид змій, який отримав назву Tetracheilostoma carlae (синонім Leptotyphlops carlae), зовсім не отруйний, а харчується він зазвичай личинками та термітами. Однією з найкрасивіших змій у світі є райдужний пітон. Коли на його луску під певним кутом потрапляють сонячні промені, то вона переливається усіма кольорами райдуги.
Змії мають найрізноманітніші розміри – від пітонів та удавів які можуть сягати від 10 м., до зовсім маленьких, що можуть вміщатися на монеті діаметром 24,26 мм. Також, змії мають найрізноманітніше забарвлення. Найбільша у світі за розмірами неотруйна змія – анаконда звичайна (Eunectes murinus).

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/umLayrd

https://cutt.ly/FmLaoab

https://cutt.ly/cmLaa8B

Немає коментарів:

Дописати коментар