29 грудня 2019 р.

З прийдешнім Новим роком!

Бажаємо в новому році казкового настрою, щирих посмішок, вірних друзів навколо, Нехай у вас збуваються всі мрії, а рідні і близькі дарують тільки радість. Миру, добра, здоров’я і щастя, адже це найголовніше. Щоб щастя і удача стали вашими вірними супутниками, а радісні події переслідували весь рік. Позитивних вам емоцій і успіхів у всіх починаннях! 


19 грудня 2019 р.

Як святкують Різдво у різних країнах Європи


У цій статті ми зібрали цікаві факти про традиції святкування Різдва у різних країнах Європи, щоб кожен міг обрати – куди краще поїхати. Варто враховувати, що у європейських країнах Різдво є сімейним святом, яке проводять удома, тож починаючи від Святвечора 24 грудня більшість магазинів і ресторанів на кілька днів закриваються. Натомість життя вирує у передріздвяний період – адвент. З його початком за чотири тижні до Різдва міста прикрашають ілюмінацією, відкриваються різдвяні ярмарки. Ідеальний час для подорожі!

9 грудня 2019 р.

Tango Argentino. Міжнародний день танго


Зародження аргентинського танго розпочалось значно раніше аніж інших стилів та видів хореографії. Завдяки назві ми прекрасно розуміємо що відбулось це саме в Аргентині а не в Іспанії, як вважає більшість людей, так-так пристрасть панує не лише на берегах гарячої Іспанії а й на інших берегах нашої планети, якщо бути точнішими, то вперше почали танцювати аргентинське танго Буенос-Айресі, тут воно і прийняло новий статус, не лише як народного танцю, але й як соціального.

30 листопада 2019 р.

La Fête de l'Escalade. Фестиваль Ескаляд в Женеві

Якщо вам довелося потрапити на початку грудня у Швейцарію, то у вас буде можливість відвідати фестиваль Эскаляд в Женеві. Це старовинне свято, яке має історичне обґрунтування. Ще це одне з найбільш улюблених свят жителів Женеви.
На початку зими столиця Швейцарії ненадовго повертається в часи далекого минулого. Женевці масово перевдягаються по моді XVII століття. На площах грають музику епохи Відродження і виконують старовинні танці при світлі багать.

22 листопада 2019 р.

Münchner Christkindlmarkt. Різдвяні ярмарки Мюнхена


В останній тиждень листопада в столиці Баварії починають роботу майже три десятка різдвяних ярмарків на площах і в замках Мюнхена, а в околицях число ярмарків перевищує сотню. Працюють вони приблизно з 9-10 ранку до 21-22 години вечора, вхід - безкоштовний, крім деяких, розташованих на території замків.
27 листопада на Марієнплац відкривається найстаріша і відома різдвяна ярмарка Christkindlmarkt160 різдвяних наметів розташовані на майданчику в 25 тисяч кв. метрів.

14 листопада 2019 р.

Яке призначення людини? Бути нею!

Понад 24 роки 16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності. Цей День був проголошений Декларацією принципів толерантності, затвердженою у 1995 році на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО.
Толерантна людина – це особистість, якій притаманні моральні, духовні цінності та якості.

4 листопада 2019 р.

День народження Європейського союзу (Дата заснування ЄС)


Європейський союз - це об’єднання європейських країн, що поєднало європейські народи в єдину родину заради спільного стабільного розвитку. ЄС -  сучасне економіко-геополітичне об’єднання - представлене більш ніж пів мільярдом її жителів .
Першочерговим завданням утворення, заснованого після Другої світової війни,було зближення держав і народів Європи. Усвідомлення того факту, що в єдності, за столом переговорів, а не через збройні сутички, легше вирішувати спори й долати спільні проблеми, заклало основи об’єднання, що згодом отримало назву Європейський Союз.
     Він утворився на основі підписаного 7-го лютого 1992-го року Маастрихтського договору, який набув чинності 1-го листопада 1993- го року. Цьому передувала величезна робота.

2 листопада 2019 р.

День культури в Японії (日本の文化の日)

День «Святкування Мейдзі», встановлений в 1927 році і відзначається щорічно 3 листопада, символізує святкування дня народження імператора Мейдзі. У 1948 році день під такою назвою був скасований, і «Законом про національні свята» був заснований «День культури». Ідейний зміст нового свята було визначено тим же законом: «Любити свободу і мир, сприяти розвитку культури».
Таким чином, ім'я імператора Мейдзі зникло з назви свята, але, безсумнівно, що саме в період Мейдзі в Японії відбулася «культурна революція».

24 жовтня 2019 р.

Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй

24 жовтня 1945 року, після того, як більшість держав-засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органа, була офіційно створена Організація Об’єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Традиційно в цей день у всьому світі проводяться зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям Організації та її досягненням. 

17 жовтня 2019 р.

"Bremer Freimarkt" - "Вільна Ярмарка" в Бремені

Напевно, всі в дитинстві дивилися мультфільм про Бременських музикантів. Тоді можливо не всі знали, що місто Бремен дійсно існує. І знаходиться це славне місто з мультика в Німеччині. Саме тут проводиться фестиваль «Bremer Freimarkt» або «Вільний ярмарок» в Бремені. Що це за фестиваль і як його святкують?
Фестиваль «Вільного ринку» святкують в Бремені вже дуже давно, починаючи з 1035 року. Проходить фестиваль у другій половині жовтня і триває 17 днів. Це місто на півночі Німеччини має давнє коріння і бере свій початок ще з перших кельтських поселень. 

10 жовтня 2019 р.

Festival of Lights. Фестиваль світла в Берліні

Фестиваль світла в Берліні (Festival of Lights)— масштабне світлове дійство, коли історичні та архітектурні пам'ятки міста у ночі служать об'єктами світлових інсталяцій. Він проходить щорічно, починаючи з 2005 року, у другій половині жовтня і триває майже два тижні. 
Культурне життя Берліна, як у будь-якій інший столиці світу, насичена подіями круглий рік. Ось і в осінню пору тут проходить багато цікавих подій, одним з яких, безсумнівно, є Фестиваль світла, коли мешканці та гості Берліна можуть у буквальному сенсі побачити місто в абсолютно новому світлі.

3 жовтня 2019 р.

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d'Alba. Рай для гурманів


Міжнародний фестиваль білого трюфеля в Альбі, що у італійському регіоні П’ємонт, проводять з року у рік уже багато десятиліть поспіль. У 2019 році він відбудеться у 89-й раз! Однак кількість бажаючих поринути в неймовірно атмосферу свята, просякнуту ароматом білого трюфеля і терпкого італійського вина, постійно збільшується. 
Кожні вихідні під час фестивалю проходять кулінарні майстер-класи, презентації та дегустації вин, сирів та інших місцевих продуктів. 

28 вересня 2019 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек



Бібліотекарі – це порадники на шляху до вершини знань та мудрості. Діяльність бібліотекаря багатогранна та клопітка. Скромні та віддані своїй професії працівники спонукають кожного, ще змалечку, любити і поважати книгу. В усі часи ви гідно виконуєте свою місію – зберігаєте знання та культурну спадщину для наступних поколінь.
Бажаємо вам завжди відчувати гордість за свою професію, доброго вам здоров’я, творчого завзяття, нових успіхів у благородній праці розбудови і посилення авторитету бібліотечної справи у нашій громаді, зростання читацького попиту на книгу, інформацію, а читачам, щасливих відкриттів на сторінках ще не прочитаних книжок. Зі святом, колеги!



25 вересня 2019 р.

Bonjour. Ola. Hello. Європейський день мов


Європейський день мов вважається традиційним святом у Європі з 2001 року. Його було запроваджено Радою Європи на підтримку лінгвістичного розмаїття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Цього дня в 45 країнах континенту відбуваються заходи, спрямовані на вивчення нерідних мов, передусім малих, рідкісних мов, мов нацменшин та мов, якими розмовляють мігранти. Свято привертає увагу до мовного й культурного різноманіття Європи

18 вересня 2019 р.

Електронні книги vs паперові — хто переможе?

XXI століття – вік сучасних технологій. На сьогоднішній день, наше суспільство створює неймовірні речі , які  не просто користуються популярністю, а ще й значно полегшують життя. Одним із таких «відкриттів» є  електронна книга, яка зберігає читання у  тренді і йде «в ногу» з прогресом. Зважаючи на новизну та популярність такого інформаційного ресурсу, як електронна книга, сьогодні 18 вересня відзначаємо Міжнародний день читання електронних книжок у вільному доступі.

Свято Санта-Текла | Барвиста феєрія

Щороку у вересні протягом 10 днів в іспанському місті Таррагона проходить масштабне релігійне свято - Santa Tecla. Подивитися на це грандіозну подію з'їжджається велика кількість туристів. Фестиваль Санта-Текла поєднує в собі багатогранність каталонських традиції, більше 500 різних заходів заплановано у ці святкові дні.
Санта Текла або свято Святої Теклі (Фекли) або День Вірменського подарунка - найбільш шановане свято в Каталонії. 

5 вересня 2019 р.

Bienal de Flamenco. Фестиваль фламенко в Севільї

Фламенко - танець пристрасті. Саме до нього підібрали термін «duende», який перекладається як «Вогонь». Це традиційний музично-танцювальний стиль, представлений десятками різновидів. Танці й пісні фламенко, як правило супроводжуються грою на гітарі, ритмічним биттям в долоні, іноді звуками кастаньєт.
Циганки танцювали його босоніж аж до середини XIX століття. У той час танець виглядав воістину заворожуючи і чарівно.

2 вересня 2019 р.


Вітаємо всіх школярів та першачків з початком навчального року!
 Нехай він запам’ятається посмішкою на обличчі, світлом в очах, яскравим сонцем на небі й новим, щасливим етапом у житті. Бажаємо, щоб навчання дарувало задоволення, а хороші оцінки були  постійним орієнтиром на краще.

23 серпня 2019 р.

Квіткова феєрія у Таллінні

Естонський фестиваль квітів у Таллінні (Tallinn Flower Festival) проходить на центральній площі Веж. У минулому році його відвідали близько півмільйона гостей. Він вважається одним з найдовших в Європі, адже проходить цілих 3 місяці! У 2019 році за цей час створять близько 30 декоративних садів, які протягом усього періоду будуть радувати не тільки жителів міста, а й приїжджих туристів. Для цього організатори запрошують кращих флористів з різних країн Європи.

19 серпня 2019 р.

Життя - немов фотографія ... Виходить краще, коли посміхаєшся ...

Фотографія – це унікальне явище, адже на фотознімках можна відобразити події, цікаві моменти, красиві місця, улюблені особи, моменти, які більше ніколи не повторяться... Завдяки їм, можна повернутися в минуле, адже переглядаючи фотографії, ми згадуємо багато чудові моменти життя. До того ж для когось фотографія – це не просто захоплення, а ще й професія і навіть мистецтво. Її сміливо можна поставити поряд з такими видами мистецтва, як музика та живопис.

9 серпня 2019 р.

Фестиваль вікінгів на Лофотенах



Норвежці дуже шанують свою культуру і пам'ятають своє коріння. Тому щороку в селі Борг, яке знаходиться на скелястих Лофотенських островах, організовується унікальний за своєю атмосферою фестиваль вікінгів.
Чудові історичні реконструкції на тлі суворої, але такою дивовижною норвезької природи захоплюють і дорослих, і дітей. Під час фестивалю проводяться видовищні змагання в силі та спритності, виконуються традиційні пісні і танці. Завдяки цьому кожен відвідувач зможе перенестися на багато років назад і уявити собі життя могутніх воїнів.

5 серпня 2019 р.

Дари моря, або їжа аристократів

5 серпня святкують Всесвітній день устриць. Вперше з'явився як Національний день устриць в США. Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер.
Устриці - це вид делікатесних морепродуктів. Вони відносяться до двостулкових молюсків і мешкають в тропічних морях, але так як занадто солону воду устриці не люблять, то іноді зустрічаються і в річках. Живуть вони колоніями на глибині від 1 до 70 м, де кріпляться до каменів, піщаному грунту або скелях. Тисячоліття тому люди оцінили смак устричного м'яса, і якщо спочатку воно вважалося їжею простий і ситної, то з часом перетворилося в страву для справжніх гурманів.

26 липня 2019 р.

Friendship. Всесвітній день дружби

Друзі — це найближчі люди для кожного, тому Міжнародний день дружби, який відзначається 30 липня, можна вважати днем любові до друга. Здавна дружба вважалася високою людською цінністю. Багато мислителів говорили, що у двох друзів одна душа на двох.
Сьогодні часто можна почути, що матеріальна сторона життя давно переважила духовну, тому цієї дружби не існує. Тим не менш, вітаючи свою близьку людину з цим святом, ви можете довести зворотнє.


18 липня 2019 р.

"Pocket books" - книги кишенькового формату


                                                                                "Немає нічого подібного до друкованої    книги; вага, деревний аромат, відчуття, вигляд"  
                                                                                                                                     E.A. Bucchianeri

9 липня 2019 р.

"Cold beauty of the fjord - Холодна краса фіорду"

Країна тролів і фіордів, гір, струмків, моря й океану, край «холодних» і добрих людей та дивовижної культури — все це, звичайно ж, Норвегія. Відлуння багатої історії країни розкидані по всій її території, але головна визначна пам’ятка Норвегії – це її природа. Місцеві фіорди вважаються одними з найбільш мальовничих місць на планеті – безмовні водні гладі, наче дзеркала, скелі, висота і форма яких захоплюють дух, водоспади, маяки – одні природні чудеса змінюються іншими, а нам залишається тільки відкрити рот від захоплення і здивування. Тут, крім того, часто можна спостерігати приголомшливе по красі явище – північне сяйво. Ну і, звичайно, мініатюрні норвезькі селища, що розкидані по всій країні, з червоними, ніби ляльковими будиночками і пасовищами оленів.

24 червня 2019 р.

Святкова Шотландія

Шотландія – країна кілтів і запаморочливої, незабутньої природи, доблесних середньовічних героїв і колоритних, привітних горців, мініатюрних європейських вуличок і тисячолітніх фортець, що й донині приваблюють туристів своєю загадковою красою.
Шотландська нація таїть в собі чимало секретів. Наприклад, мало хто знає, що саме шотландці, представники однієї з найбільш північних європейських національностей, довгий час цілком заслужено вважалися найвищою нацією Європи.
24 червня  Шотландія відзначає День незалежності.

18 червня 2019 р.

Fête de la Musique. Свято музики у Франції

Франція.  Країна, в якій кожен мріє побувати хоч б раз у житті. І вже якщо таке трапляється, то необхідно відвідати якомога більше пам'яток, познайомитися з дивовижною культурою і мистецтвом, літературою і музикою Франції. Це сама чуттєва країна світу.
У День літнього сонцестояння столиця Франції стає майданчиком грандіозного свята, яке стало за минулі роки феноменом планетарного масштабу.



4 червня 2019 р.

Червневий вихідний в гостинній і дружелюбній Ірландії


Величезна кількість людей з усього світу щорічно їздять відпочивати в різні країни, які рясніють пляжами, спекотною погодою для купання, пальмами і екзотичними тваринами. Однак на екскурсію можна з’їздити не тільки в Єгипет, Туреччину та Багамські острови. Крім них існує велика кількість країн, міст і просто відомих місць, на які варто подивитися і про які можна дізнатися багато нового, цікавого і корисного. Однією з таких країн є Ірландія.

29 травня 2019 р.

Болгарія. Троянда на узбережжі Чорного моря

На дворі вже кінець травня. Поступово спливає весна, а на заміну її вже приготувалося тепле літо. Сонячні дні прогріли балканську землю, розбуялася зеленню листя південна природа і прийшла пора розкрити свої пелюстки символу Болгарії – троянді.
Долина Троянд – таку романтичну назву вона отримала тому, що на її території, ось вже триста років поспіль, немов ароматний живий килим, розпускаються тисячі прекрасних троянд. Ця місцевість знаходиться поряд з містом Казанлик, біля самого підніжжя гір Стара-Планіна. Щороку сюди, щоб побачити на власні очі це чарівне дійство, з усіх кінців світу з’їжджається безліч туристів.

22 травня 2019 р.

Парки Європи: унікальні й неповторні місця відпочинку



Місця, в яких хочеться побувати. 
Чи вміємо ми в Україні також зберігати і популяризувати свою природну красу?

Європейський День парків був проголошений Федерацією ЄВРОПАРК (EUROPARC Federation). Це європейська організація, яка об’єднує природні території, що перебувають під охороною, у 36 європейських країнах. Цей день був відзначений вперше у 1999 році, нині його святкують щороку по всій Європі 24 травня. Ця дата була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев’яти Європейських національних парків.
Свято організували з метою підвищення статусу заповідників Європи, а також для суспільної підтримки їх роботи. Цього дня проводять численні заходи на території і довкола заповідників, щоб привернути увагу до краси природи в Європі та її культурного надбання, висуваючи на перший план їхній захист як сьогодні, так і в майбутньому.
Міським жителям часом буває важко втекти від метушні, подихати свіжим повітрям і насолодиться прогулянкою на природу, але багатьом пощастило, і вони можуть знайти прекрасний зелений куточок у своєму місті. А подорож за кордон, у Європу, щоб поринути у надзвичайну природу парків та садів – чи не найкращий привід отримати насолоду від краси та релаксу…Тож, якщо ви вирішили культурно  відпочити, запрошуємо вас до найкращих парків Європи.

17 травня 2019 р.

Це моя Європа!

Настає літо – пора відпочинку та  подорожей.  І якщо раніше потрапити у країну своєї мрії можна було лише через турагенцію і це вважалось розкішшю, то сьогодні все, що потрібно, щоб поїхати у подорож – це велике бажання, трохи грошей та хороша компанія, яка також любить шукати пригоди. Настав час, коли все йде до того, що люди перетворюються у громадян світу.
Європа … Здається, неначе таке просте слово, а скільки в ньому незрозумілого, непізнаного...

13 травня 2019 р.

Цікаво про науку

18 травня День науки в Україні

У наш час наука виходить із закритої спільноти учених, з університетських старовинних стін у зовнішній світ, до людей, які хочуть орієнтуватися у тому, як влаштований світ, знайомитися із сучасними дослідженнями, не заглиблюючись у хащі наукової термінології. Одним із перших, хто зробив такий крок до масової аудиторії і почав розповідати про складні речі цікавими і простими словами був Стівен Гокінг. Та незабаром його справу підхопили колеги  з інших галузей.

8 травня 2019 р.

З Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні!

Любі друзі! 
Прийміть найщиріші вітання з Днем пам’яті та примирення та Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні!
Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.
Бажаємо всім мирних років життя, чистого світлого неба і великого людського щастя.

27 квітня 2019 р.

May day або травневі свята у європейців


Всі звикли, що перші травневі свята - це стандартний набір з демонстрацій робітників, червоних прапорів і закликів до спільної праці та миру. Наші співвітчизники додали до традицій ще відпочинок на природі з шашликами, та все це після саджання картоплі для тих, хто має городи або бабусю у селі. Та цей день святкують у 142 країнах світуЯкщо ж вам все-таки не вдається позбутися "радянського присмаку" цієї дати, і День праці вам чимось не до вподоби, привід для святкування можна знайти без проблем.  А якщо ви забажаєте провести цей час за кордоном, то виявите інші свята і традиції!
 Які? Зараз розповімо!

Дорогі друзі! 
Нехай це величне свято наповнить серця світлими почуттями надії і любові, дарує щастя та добро. Бажаємо радості, здоров'я, добробуту і благополуччя. 
Христос Воскрес!

26 квітня 2019 р.

Чорнобиль - чорний біль України

Атомний Вій опустив бетонні повіки. 
Коло окреслив навколо себе страшне. 
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?! 
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
Хто нас образив, знівечив, обжер?
Яка орда нам гідність притоптала?
Якщо наука потребує жертв, — 
чому ж не вас вона перековтала?!
Загидили ліси і землю занедбали. 
Поставили АЕС в верхів'ї трьох річок.
То хто ж ви є, злочинці, канібали?! 
Ударив чорний дзвін. І досить балачок.
 В яких лісах іще ви забарложені?
Що яничари ще занапастять?
І мертві, і живі, і ненароджені 
                                                                                      нікого з вас довіку не простять!
                                                                                                                              Ліна Костенко

11 квітня 2019 р.

Стихія Шекспіра - невичерпна сфера…

23 квітня - 455 років від дня народження Вільяма Шекспіра (1564-1616),
англійського драматурга, поета
 
Цого року рідне місто Шекспіра, Страдфорд-на-Ейвоні – Велика Британія, а з нею і цілий світ поціновувачів геніального літературного таланту Вільяма Шекспіра святкують 
455-річчя від дня народження найвідомішого драматурга.
Шекспір залишив нам величезний літературний спадок та майже не вивчену біографію. Життя цієї творчої особистості, чия геніальність була незбагненною, в той час як геніальність інших митців – збагненна, завжди було оповите таємницею.
Стихія Шекспіра - невичерпна сфера,
Де зір ювеліра , жага Люцифера …
                                               Л. Орлов

29 березня 2019 р.

Басьо - нанизані строфи японської поезії


Цього року виповнюється 375 років від дня народження 
Мацуо Басьо (1644-1694),  японського поета

Мацуо Басьо - японський поет хокку. Життя Японії неможливо уявити без поезії. У цій країні  одна з найдавніших традицій  – ввіряти свої почуття й думки віршам, поезії.  Поетичні рядки тут можна знайти скрізь: на картинах, дерев’яних ляльках, рушниках, серветках... 
Коли зацвітає сакура, усі японці стають поетами, прищеплють папірці зі своїми віршами до квітучих дерев або голосно декламують. З усіх майстрів японської поезії найвідомішим є Басьо, про якого знають навіть найменші мешканці країни.
Мацуо Басьо –  це третє ім’я поета, з яким він відомий Японії і світу. А справжнє його ім’я – Дзінсітіро Гіндзаемон.
Великий вплив на творчість митця справила філософія дзен – напрям буддизму, який і тепер поширений у сучасній Японії. Для цієї філософії притаманне внутрішнє самоспоглядання, надання пріоритету духовному, а не матеріальному, пошук «просвітлення», що може відкрити суть усього сущого. 
У поезії Мацуо Басьо прагнув пізнання глибинної сутності речей. Він був першим в Японії, хто наповнив хокку філософськими думками.

19 березня 2019 р.

Весеннее настроение: Записки Флоры Андреевны





Інколи, за буденністю, перестаєш помічати чарівність навколишнього світу. І дякувати богу, що є люди, які спроможні нагадати про це.






Зарисовка

  


Была сегодня я в саду, 
Где дятел простучал весну.
  




Его подснежник поддержал 
И белой шляпкой помахал







Капель тихонько продолжала: 
К весне аккорды подбирала.


  А гимн всему  играло солнце,
  Сияя бликами в оконце,
  Где кошка,жмурясь от тепла,
  Тихонько песню завела.





Автор: Ирина Склярова




14 березня 2019 р.

Як українці віденців до кави призвичаїли

2019
Рік української культури в Австрії

   Вже минає 336 років як українець Юрій Кульчицький, здійснивши кілька переходів через позиції турецької армії, приносив оточеним віденцям радісні вісті про те, що наближається визволення.
 Юрій Кульчицький також був удостоєний віденського громадянства, його подвиг відзначено пам’ятною срібною медаллю, йому було даровано титул графа.
А ще в якості трофею він отримав кілька мішків сиво-зеленого зерна…
    Проте Кульчицький не відкрив ані першої кав’ярні в Європі, ані в Австрії. Першим віденським кав’ярником був Йоан Деодат
Як і в більшості випадках, пов'язаних з появою кав’ярнень у Європі, то був вірменський купець, справжнє ім'я якого звучало Ованес Астоуацатур.
Однак заслуги Кульчицького значні, бо призвичаївши до кави віденців, він спричинився і до кавоманії у Львові.
  Адже саме австрійці привнесли нам моду на каву.
Та українці продовжують вражати!