Усі ласуни світу 11
липня відзначають Всесвітній день шоколаду. Батьківщиною цього свята вважається Франція, яка й започаткувала його в 1995 році. День шоколаду швидко
набув популярності по всій Європі. У цей день проводяться різноманітні
фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту.
Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як
відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють
викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри
задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує
гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати
процеси старіння.
Історія виникнення
шоколаду
Напій
з плодів дерева какао з'явився близько 3000 років тому. Передбачається, що
першими придумали його індіанці-альмекі, цивілізація яких існувала в II
столітті до н. е.. на території південно-східної Мексики, Гондурасу і
Гватемали. У I столітті н. е. на зміну цивілізації альмеків прийшла цивілізація
майя. Заселивши півострів Юкатан Центральної Америки, індіанці-майя виявили тут
дерева какао і, як і альмекі, розбивши плантації цієї рослини, стали готувати
напій з його насіння. Вважаючи какао божественним даром, майя молилися і
приносили жертви богу какао Ек Чуахе. Какао-боби використовувалися також як
особливої валюти.
У XII-XIV
століттях на території сучасної Мексики існувало держава ацтеків. Підкоривши
сусідні племена, ацтеки стягували з них данину, до якої входили і какао-боби,
що використовувалися для приготування напою, а також в якості розмінної монети.
У ацтеків були особливі одиниці виміру зерен какао-дерева. Один мішок вміщав у
себе близько 24 тисяч какао-бобів, що дорівнювало 3 ксіпуіпілісам. У палац
знаменитого імператора ацтеків Монтесуми щоденно доставлялося близько 40 тисяч
мішків зерен какао-дерева.
Для імператора Монтесуми готували шоколадний напій наступним способом: обсмажені
какао - боби розтирали з зернами кукурудзи молочної, а потім змішували з медом,
ваніллю і соком агави.
Збереглася
давня легенда про мексиканського садівника на ім'я , якого боги
наділили талантом розбивати прекрасні сади. Одного разу Кветцалькоатля виростив
непоказне деревце, яке назвав какао. Насіння його плодів, схожі за формою на
огірки, були гіркими на смак. Зато приготований з них напій вселяв бадьорість і
розвіював тугу. І люди стали цінувати какао на вагу золота. Кветцалькоатля
розбагатів і, розбещений багатством, загордився себе рівним всемогутнім богам.
За це боги покарали його, позбавивши розуму. У нападі люті садівник безжально
знищив всі рослини, крім одного. Цим рослиною виявилося дерево какао. В 1519 році
конкістадор Ернан Кортес завоював частину Мексики і її столицю Теночтітлан.
Іспанця зацікавили величезні запаси сушених какао-бобів, виявлені ним у коморах
палацу царя Монтесуми. Хоча гіркий напій із зерен какао-дерева не припав до
смаку іспанцям, вони гідно оцінили його аромат і тонізуючий ефект.
Історія святкування день шоколаду
Святкування свята придумали у Франції, в 1995 році. Спочатку він задумувався, як
національний, внутрішньодержавний. Однак любителям солодкого ідея припала
до смаку, і торжество почали відзначати у всьому світі.
Батьківщиною шоколаду вважається Мексика. Ще стародавні племена Майя
розтирали плоди какао, змішували з вином і додавали пряні трави. Виходив
напій, який називали xocolatl. Пізніше на землю індіанців вторглися
іспанці, які відвезли з собою не тільки скарби, але і рецепт делікатесного
напою. В Європі ласощі стало настільки популярним, що його прозвали
«Theobroma cacao». Що в перекладі означає «Їжа богів».
У такому вигляді шоколад вживали до середини XIX століття. І тільки
потім вчений з Голландії Конрад ван Коуту придумав прес, який віджимав масла з
какао-бобів і виготовляв повноцінну плитку шоколаду.
Цікаві факти про шоколад:
- Hershey – відома американська компанія з виробництва солодощів з какао. Вона найстаріша і найбільша в історії. У 1907 вони почали виробництв шоколадних плиток. Спочатку вони були квадратної форми. А ось в 1921 році замінили верстат. І шоколадка «Kisses» стала іншої форми. До того ж, багато різних фактів, що стосуються даної компанії. Наприклад, на Південному полюсі була виявлена ??схованка адмірала Річарда Берда. А в неї (через 60 років) збережена шоколадка, яку, незважаючи на сильні морози, можна було ще з’їсти.
- Багато хто стверджує, що поцілунок викликає викид серотоніну в кров, приводячи людини до ейфорії. Однак його може з легкістю переплюнути шоколад. Досить розсмоктувати маленький шматочок. Його компоненти проникають в кров, потрапляючи в ділянку мозку, який відповідає за задоволення. Тому багато хто знає, що якщо напала депресія, то прогнати її допоможе шматочок солодощі з какао-бобів. Також виробляються ендорфіни згодом стають подібно до наркотиків. І якщо звикати до споживання шоколаду, то без нього може виникати «ломка».
- Крім того, італійські дослідники виявили залежність між споживанням шоколаду і сексуальним життям у жінки. Ті, хто їсть дане ласощі, можуть похвалитися більш якісним сексом, а також отриманням від нього задоволеності. Мадам де Помпадур «лікувала» себе від статевої дисфункції споживанням шоколаду. А Мадам Дюбаррі (яка уславилася німфоманією) завжди любила побалувати своїх коханців шоколадними ласощами. Так вона підстьобувала їх сексуальне бажання до себе, пробуджуючи в них збудження.
- Англійські пірати якось спалили захоплений іспанський корабель. Їм здалося, що вантаж, що перевозиться не представляє ніякої цінності. На їхню думку, це був овечий послід. А насправді це були плоди какао-дерева.
- Не варто думати, що смак шоколаду залежить виключно від фабрики і її добавок. Самі какао-боби мають найрізноманітніші аромати і смаки. Якщо точніше, то більше 300 смаків, а також 400 запахів.
- Тепер про країни. Бельгія виробляє за рік понад 170 тисяч тонн солодощів з шоколаду. Сама країна багата магазинами, що поширюють десерти з какао-бобів.
- Найбільш «шоколадна» країна – Швейцарія. У ній за рік одна людина з’їдає шоколаду приблизно 22 фунта. На другому і третьому місці впевнено тримаються Австралія та Ірландія. А ось США займає всього лише 11 місце. Так кожен житель поїдає в середньому 11 фунтів за рік. Це в 2 рази менше, ніж ласуни-швейцарці.
- Білий шоколад. На відміну від звичного темного в нього не додаються тверді плоди какао-дерева. Для виробництва білого шоколаду застосовують какао-масло.
- Найбільша коробка з м’ятними шоколадними цукерками була виготовлена ??в 2002 році. У ній можна було нарахувати більше 90 тисяч штучок.
- Чи знаєте, коли з’явилося перше шоколадне печиво? Рут Вейкфілд ще в 1937 році став виробляти дану солодкість в штаті Массачусетс.
Інтернет ресурси:
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=397&year=2020
https://www.kp.ru/putevoditel/kalendar-prazdnikov/vsemirnyj-den-shokolada/
https://uzhgorod.net.ua/news/126994
https://studfile.net/preview/7350504/page:3/
Немає коментарів:
Дописати коментар