Кавун - баштанна культура роду гарбузових. За будовою кавун вважається ягодою, і в даний час вирощується у 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Як вважають історики, Батьківщиною кавуна є Південна Африка. На сьогоднішній день в Китаї вирощується більше кавунів, ніж в будь-якій іншій країні. Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів – там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-крихти діаметром 10 см.
Кавуни – це не тільки смачні, але і дуже корисні ласощі. У ньому більше 90 % води і лише близько 6 % цукру від загальної маси. Кавун є чудовим джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту.
Кавун – один з лідерів за вмістом лікопіну – дуже сильний антиоксидант. Все це не тільки допомагає зміцненню імунітету, але і допомагає організму для підтримки нормальної функції нервової системи і формування червоних кров’яних тілець. До того ж, солі заліза, калію, натрію, фосфору, магнію, що містяться у м’якоті кавуна, благотворно впливають на діяльність органів кровотворення, травлення, серцево-судинної системи, залоз внутрішньої секреції.
Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м’якоть – рожева, червона, малинова, рідше – біла і жовта. До того ж, з кавуна можна приготувати велику кількість різноманітних страв.
Користь кавуна:
- Кавун дуже низькокалорійний продукт. У ньому більше 90% води і лише близько 6% цукру від загальної маси.
- Високий рівень лікопену знижує ризик серцевих захворювань. А зміст аргініну покращує кровообіг і зменшує скупчення надлишків жиру. Крім того, кавун сприяє зниженню кров'яного тиску при гіпертонії.
- Лікопен також має протизапальні властивості і є антиоксидантом, що нейтралізує вільні радикали. Він допомагає запобігти різним захворюванням, починаючи від атеросклерозу, до катаракти і астми.
- Кавун містить холін, що пригнічує хронічне запалення і допомагає підтримувати імунітет і здоров'я в цілому.
- Кавун містить волокна, що сприяють здоровому травленню і регулярної перистальтике кишечника.
- Одна склянка кавуна містить майже чверть рекомендованої дози вітаміну А, який стимулює здоровий ріст колагену і клітин еластану. Він сприяє підтримці шкіри і волосся в зволоженому стані.
- Кавун багатий калієм, ликопеном і окисом азоту, що корисно для нирок. Завдяки сечогінним властивостям, він допомагає вивести і розчинити невеликі камені в нирках.
- Кавун використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї.
- Сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані.
Кавунові рекорди:
- Америка займає перше місце за кількістю поїдання кавуна.
- Найбільше кавунів вирощують в Китаї.
- Рекордсмен за кількістю найдивніших сортів кавуна - Японія. Тут вивели кавуни різної форми - квадратні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м'якоттю і кавуни - малятка - діаметром до 10 см.
- Найважчий кавун важив 122 кг! Його виріст фермери з США.
- Найдорожчий в світі чорний кавун був проданий на аукціоні в США за 6300 доларів.
- Кавун - один з лідерів за вмістом лікопіну - дуже сильний антиоксидант.
Якщо ви теж любите цю ягоду, приєднуйтесь до святкування Дня кавуна – з’їжте його з друзями на природі, або вдома, порадувавши дітей, влаштуйте конкурс на кращу страву з кавуна, приготуйте освіжаючий кавуновий лимонад … Головне – насолоджуйтеся цими смачними і корисними ласощами!
За матеріалами інтернет ресурсів:
Немає коментарів:
Дописати коментар